Život

[ Izvor: luftika.rs/Angelina Čakširan ]

09. 05. 2020. 19:42 13

Tragična priča zubara optuženog da je širio virus

Da je sreće, lekarskog znanja i etike, Stanislav Ostojić, stomatolog iz Novog Sada, dočekao bi ukidanje vanrednog stanja i danas bi bio sa svojom prodicom, suprugom i troje male dece.

Da je iole čovečnosti a manje nadobudnosti i kompleksa, njegovo ime ne bi se danima kaljalo po medijima i zloupotrebljavalo u ličnoj (i stranačkoj) kampanji aboliranog pripadnika organizovane kriminalne grupe, sada visokog pokrajinskog funkcionera zaduženog za zdravstvo, piše luftika.rs.

Porodična tragedija

Tihog, marljivog zubara, omiljenog kolegu na Stomatološkom fakultetu, kasnije cenjenog stručnjaka, od mladosti pratila je zla kob.

Sa dvadeset šest godina, završenim stažiranjem i velikim planovima za budućnost, Stanislav je doživeo tragediju od koje se nikada nije oporavio. U julskoj noći 2004. godine, vraćajući se svojim fićom u Bačku Topolu, gde je čestiti Milan Ostojić, otac porodice, službovao kao paroh, naleteo je na neosvetljeni traktor koji je u koloni pred silosom u Lovćencu čekao na predaju pšenice.

Sa njim su u kolima bile sestre, starija Aleksandra, koja je na licu mesta izgubila život, dok su mlađa Jovana i Stanislav s teškim povredama prebačeni u bolnicu. Posle nekoliko sati, uprkos naporima lekara, Jovana je preminula, a njen brat je nekim čudom preživeo.Bahati traktorista odslužio je odavno svoju kaznu, a mladi stomatolog, ni kriv ni dužan, nosio je teško breme do tragičnog kraja svog života.

Nesreći nema kraja

Otac Milan je posle velike porodične tragedije dobio službu u Temerinu, gde je prošle godine penzionisan. Stanislav se u međuvremenu oženio, započeo je gradnju kuće u novosadskim Adicama i otvorio ordinaciju na Novom naselju.Dobio je troje dece i činilo se da se malo sreće konačno uselilo u dom Ostojića. Nažalost, ne zadugo. Vrednog stomatologa napala je sarkoidoza, retko, neizlečivo oboljenje koje polako ali sigurno ugrožava funkciju pluća.

Nikoga nije briga

Za Stanislava Ostojića nikada ne bismo čuli da nije onako grubo prozvan na konferenciji za štampu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19. Arogantno, olako, s pretnjom da će protiv njega biti podneta  krivična prijava i da mu slede ozbiljne sankcije zbog “obavljanja privatne stomatološke prakse pod znakovima infekcije”.U tom trenutku, Stanislav Ostojić se borio za život. Bio je na respiratoru dok su mediji naširoko pisali o njegovom “nedelu”, a svi pokušaji Maje Ostojić da dođe do ministra i dostavi mu dokaze o nevinosti svog nesrećnog muža bili su bezuspešni. Pošaljite mejl, rečeno joj je.

Ostali bez jedinog deteta

Imala je gospođa Maja šta da kaže: njen suprug je danima obijao pragove novosadskih ambulanti jer se osećao loše, pa, shodno tome, nije bio sposoban da odlazi na posao, niti da pod simptomima radi s pacijentima.

Znaci infekcije, rezultati analiza krvi, snimci – sve je ukazivalo na koronavirus. Niko mu nije davao uput za testiranje, slali su ga kući, odakle ga je Hitna pomoć, tek kada je potpuno kolabirao, prenela u bolnicu gde je konačno ustanovljeno šta mu je.

Za bolesnika kojem je sarkoidoza, udružena s COVID-om 19, razorila pluća, bilo je kasno, nisu više pomagali ni respirator ni lekovi. Stanislav Ostojić je 18. aprila izgubio bitku za život, a njegovi roditelji ostali su bez jedinog deteta.

Nema više šta da se kaže

Otac Milan je nekoliko dana posle sahrane svog sina držao službu u crkvi Svetog Ćirila i Metodija na Telepu. Dostojanstveno, s mirom, s  blagošću i ljubavlju u srcu, kaže crkvenjak Miroslav. “Divan čovek, dobra porodica, nisu zaslužili da im sina onako nagrde, a da pritom ništa nije kriv.”

Hoće li Ostojići zahtevati da se zadovolji pravda, da se sazna prava istina o “krivici” njihovog Stanislava? Njegova supruga Maja svojevremeno je razgovarala s novinarima, pokušavajući da spere ljagu s imena svog muža. Sada, kada on više nije živ, ne želi da priča o porodičnoj golgoti.

Atak na zdrav razum

A dr Zoranu Gojkoviću, pokrajinskom ministru zdravlja, koji je u ime nekih svojih ambicija i aspiracija (ili zbog pukog demonstriranja moći) tako bezdušno upro prstom u Stanislava Ostojića, ne pada na pamet da porodici uputi javno izvinjenje. Kaže, nije mislio na njega već na nekog drugog stomatologa, a u bolnici je tada, kako tvrdi, bilo nekoliko njih.

Vrlo dobro se zna da je Stanislav Ostojić bio jedini zubar u četrdesetim godinama koji je u tom trenutku bio na respiratoru u KCV. Ministre, ne vređajte nam zdrav razum.

Da je nekom srećom ostao živ, skromni Stanislav lako bi dokazao svoju nevinost ali verujemo da se doktor, profesor, ministar i član Kriznog štaba Zoran Gojković, ne bi zbog toga ni potresao ni postideo. Čak i kada se zna da je otkupio krivičnu prijavu za prevaru osiguranja, da ne bi završio u zatvoru.

Čist obraz protiv debelog obraza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati