Život

Igor Velimirović

18. 05. 2022. 09:55 27

18. MAJ '93: Boško i Admira simbol grada i države koje nema

Šetajući predivnim Sarajevom i Vrbanja mostom, popularnom "Vilsonovom", zapitao sam se gde je spomenik ili bilo kakvo podsećanje na "Romea i Juliju"? Ceo svet zna za veliku ljubav Admire Ismić i Boška Brkića. Muslimanke i Srbina, koji su snajperskim hicima ubijeni zagrljeni 18. maja 1993. godine. A priča teče ovako...

Prokletstvo i besmisao rata na prostoru bivše Jugoslavije pisao je razne sudbine, ali jedna je ostala za filmove, pesme, priču, generacije... I 29 godina kasnije pitanje bez odgovora: Zašto? Kome je smetao zagrljaj devojke i momka koji su u svemu bili jedno, a jedino što ih je razlikovalo - nisu imali istog Boga. 

Admira Ismić i Boško Brkić upoznali su se 1984, u olimpijskoj godini, zimskih sarajevskih dana. Bila je to velika, iskrena ljubav za koju je znao svaki stanovnik grada na Miljacki. Ali nesrećnih godina, kada je Sarajevo gorelo, a komšije, prijatelji, sugrađani se gledali preko nišana... I, dok su pokušavali da napuste opkoljeno Sarajevo, kako bi pobegli od strahota uličnih borbi, za Kruševac kod Boškove majke, koja je ranije izbegla, usledio je prst na orozu. Na Vrbanja mostu! Iz snajpera!

- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio - napisao je za Rojters američki reporter Kurt Šork 1993. godine, čovek koji je prvi napravio reportažu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih Sarajlija, tvrdeći kako je postojao dogovor nadležnih, s bosanske i srpske strane, da mladi par pređe liniju razgraničenja. 

Prizor mrtvih tela Admire i Boška, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, i to punih sedam dana, mostu koji je grad delio na dva dela, obišla je svet.

- Devojka je mahala torbom, držali su se za ruke, i u tom trenutku ona je poskakivala. Najednom ih je presekao rafal - prvo je pogođen Boško, pa Admira... Ona je dopuzala do njega… i ležali su onako zagrljeni - pričali su tek nedavno očevici za "Slobodnu Evropu".

Priča o jednom od simbola Sarajeva i tragičnoj ljubavi dvoje mladih mnogo puta je ispričana. Japanci su snimili dokumentarni film, Amerikanci pisali, napisana je i opera, brojni članci, pesme, priče. A u Sarajevu? Ni spomenika, ni podsećanja. Međutim, kako kažu stihovi sarajevskog "Zabranjenog pušenja" posvećeni Bošku i Admiri - "nešto je prekrilo vrijeme, nešto ljudi zaboraviše".

Jedna od najlepših, ali i najtragičnijih ljubavnih priča nije zaštićena od politizacije, od nagađanja ko je i s koje strane ispalio smrtni rafal. Pa zar je bitno? I niko nije odgovarao. Do danas. Istraga nikada nije pokrenuta, optužnica nikada nije podignuta. Roditelji, i Brkići i Ismići, su odobravali ovu ljubav. Ali umešao se rat.

Sahranjeni su na groblju u Lukavici (Republika Srpska). Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni. S tom odlukom je bila saglasna i Boškova majka Rada Brkić (Boškov otac je umro). 

Ispod njihovog groba večni smiraj je pronašao i američki ratni reporter Kurt Šork. Zadivljen snagom njihove ljubavi i zapanjen tragičnim krajem, izrazio je želju da bude sahranjen pored njih, kada jednom ode sa ovoga sveta. Ubijen je na ratištu u Sijera Leoneu 2000.

A, sad već, davno je to bilo, u zemlji koje više nema, gde god bi se pojavili Boško i Admira, a uvek su bili zajedno, izazivali su pažnju. O njihovoj ljubavi pričalo je Sarajevo. Nisu bili spremni na zlo, na ludilo, na agresiju pomračenog uma.
Voleli su se, sanjali slobodu, maštali i krojili planove. Odlučili su da odu negde gde će živeti normalnim životom.

Odlučili su da oslobode svoju ljubav...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati