Život

Direktno.rs [ Izvor: Priče sa dušom ]

15. 03. 2020. 09:55 2

Nema ruke, ali ima hrabrost i srce veće od Vojvodine

Dejana Bačko (25) rođena je bez gornjih ekstremiteta, ali to je nije sprečilo da postane svetska prvakinja 2019. godine u paratekvondou na takmičenju koje se održalo u Turskoj.

Ona je odrasla u domu "Kolevka" u Subotici, kasnije je živela sa roditeljima u Bačkoj Palanci, a 2015. preselila se u Novi Sad kako bi studirala Akademiju klasičnog slikarstva. Njena "leva i desna" ruka je njena asistentkinja i dobra prijateljica Milica, s kojom živi.

Dejana je aktivno počela da se bavi paratekvondom 2016. godine, a u njenoj sportskoj biografiji nalazi se i Evropsko prvenstvo na kojem je osvojila drugo mesto u paraolimpijskoj kategoriji, a kao veliki uspeh za portal Priče sa dušom, izdvaja i nacionalno priznanje, odnosno nacionalnu penziju koju je dobila. Vicešampionka sveta bila je i 2017. na Svetskom prvenstvu u Londonu.Pored paratekvondoa, ona svaki dan trenira i steličarstvo, jer se sprema za paraolimpijadu. Naime, prošle godine je osvojila prvo mesto na prvenstvu u parasteličarstvu.

- Javljaju mi se i osobe sa invaliditetom, pišu mi da sam im motivacija, da su imali probleme u životu, da ih je bilo sramota zbog nekog nedostatka, ali da ih nekako probudilo to kad su videli šta sve postižem u životu i što ne odustajem. Kažu da su zbog toga odlučili da se promene, da promene svoj život i način razmišljanja - rekla je Dejana za Priče sa dušom i dodala da su joj u životu najveća podrška tekvondo klub Gitros, trener, predsednik kluba dr Dušan Kojić i prijatelji.Velika borkinja završava i slikarsku akademiju, a do sada imala je 15 samostalnih izložbi i naslikala je oko 1.500 radova.

Kao devojčica sanjala je da postane umetnica, a san joj se polako ostvaruje.

Slobodno vreme provodi uglavnom sa prijateljima ili u slikanju. Kako ona kaže, voli da slika noću, jer je noćna ptica.Takođe, volela bi da otvori atelje u Novom Sadu, u gradu koji voli "zbog iskustva ljudi i doživljala koje je u njemu proživela, a koja ne može da opiše u jednoj rečenici".- Često se setim predrasuda koje sam preživela, te me to motiviše da svojim uspehom razbijem iste. S obzirom na to da sam postala svetski prvak u paratekvandou mnogi su videli uzor u meni i moj uspeh ih je očarao. Na osnovu uspeha u sportu, slikarstvu i ostalih aktivnosti pokušavam motivisati vršnjake, a posebno osobe sa invaliditetom, pa mi mnogi kažu kako su ih moj trud i volja motivisali da promene nešto u svom životu i da napreduju u mnogim sferama - kazala je Dejana Bačko, na Instagramu poznata kao "devojka sa krilima“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati