Poznati

Direktno.rs

20. 09. 2021. 13:54 0

"Već nedostaje": Komemoracija Minji Suboti

Minja Subota koji je preminuo u petak u 82. godini, biće sahranjen danas u 14h Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Pre ispraćaja održana je komemoracija u Skupštini grada, a objavljeno je da će Minja za tri godine dobiti ulicu u Beogradu.

On je do smrti bio na čelu upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra, koja i organizuje komemorativni skup.

Na skupu su između ostalih govorili Ljubivoje Ršumović, Jovan Adamov, Tode Nikoletić i Žarko Dančuo.

Minja je bio kompozitor, zabavljač, pisac, muzičar, ali će ga šira javnost najviše pamtiti kao voditelja čuvene dečje emisije “Muzički tobogan”.

Sa zvučnika se pre početka čula pesma na Ršumove stihove "Deca su ukras sveta", a zatim je održan minut ćutanja.

Kniževnik Slobodan Stanić kaže da bi današnji skup bio vedra prilika da nije tužan povod.

"Minja će nam trajno nedostajati. Najviše su izgubili deca i mladi, jer im je iskreno pružao podršku. Minja im se predavao svom snagom svog talenata. Ostao je uveren da najbolje drugare stičemo u školskoj klupi. Naše druženje je počelo je pre 70 godina u Prvoj beogradskog gimnaziji u I-6. rekao je Stanišić i dodao:

"Bio je dobar drug. U tobri je u vek nosio note. Svi bi se šalili zašto je petak, a ne subota, on bi uvek prihvatao šalu na svoj račun".

Dirigent Jovan Adamov rekao je da je prvi put zbog Minje napisao svoj govor.

"Za nekoliko minuta se ne može puno reći. Za mene je ovo najemotivniji trenutak u životu. Minja je bio poseban, gospodin na estradi, harazmatičan, posvećen stvaralaštvu, a posebno je bio ponosan na sina Miloša. Decu je smatrao malim ljudima. 'Muzički tobgoan' je bio njegovo najveće delo. Bio je više od emisije. Voleo je timski rad i da čuje svačije mišljenje", poručio je Adamov.

Pevač Žarko Dančuo otkrio je da mu Minja već nedostaje.

"Zvao sam ga Minjica. Teško je reći ono što već nije rečeno. Voleo je fotografiju. Napravio je tokom našim turneja foto-sekciju u Sovjetskom savezu. Svi smo zbog njega zavoleli fotografiju", kazao je Dančou.

Na kraju komemoracije je govorio i Ljubivoje Ršumović.

"Je li to plačeš, što me vidiš, pita me Matija Bećković". Umro je Minja Subota. Bećković je samo rekao: "Gospodin. Čovek osmeha". Gledajući ovu fotografiju vidim to", poručio je Ršumović.

On je priznao da je plakao, a vest ga je zatekla u Prijedoru.

Minja nije samo bio pevač i voditelj, već je voleo i fotografiju. Na komemoraciji pored njegove slike izložena su foto-aparati iz njegove kolekcije, kao i lični predmeti naočare i mali radio.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati