Poznati

Direktno.rs

22. 06. 2021. 14:42 0

Holivud "ubio" najsjajniju zvezdu: Godišnjica smrti Džudi Garland

Glumicu i pevačicu Džudi Garland, koja je tragično preminula današnji dan, pamtimo kao nezaboravnu Doroti Gejl iz klasika "Čarobnjak iz Oza" (1939).

Njena uloga je među najkultnijim u Holivudu, a film i lik vole sve generacije. Ali, iza fasade veselja, muzike i osmeha zapravo je skrivena istorija tuge i maltretiranja, koje je uništilo život nekada perspektivne glumice. Sa samo 13 godina Garland se oprobala na audiciji pred moćnim producentima Luisom B. Majerom iz studija MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), piše "Express".Garland, pravim imenom Franses Etel Gam, očarala je svojim jakim i svilenkastim glasom. Međutim, Majer, kao i svi ostali, nisu bili zadovoljni izgledom pretpubertetlije. Svoj prvi film Garland je snimila 1936. godine, navršivši 14. Film se zvao "Pigskin Parade". Do tada je sa sestrama, Doroti Virdžinijom i Meri Džejn Gam, nastupala po vodviljima, posebno u Čikagu.

U toku produkcije i promocije "Pigskin Parade", Majer i sve njegove kolege jasno i glasno su Garland govorili da je "debela, grbava i ružna", i da izgleda kao "svinjica sa kikicama" kad se posmatra kroz okno kamere.Stavili su je na tako žestoku dijetu da je jedva unosila nekoliko desetina kalorija dnevno. Devojčica se vrlo brzo navikla na rutinu gde se prvo izgladnjuje do granice nesvestice, pa se onda prejede, pa povraća.

Sve je to radila kako bi udovoljila nerealističnim standardima producenata. Najgore od svega jeste to što su se njenim izgledom i težinom bavili svi na setu, pa su prosleđivali poruke o tome koliko ružno ili nedovoljno vitko izgleda. Zvali su je, pred njome, "ružnim pačetom" industrije.Maltene su je zlostavljali. Stavili bi hranu ispred nje, ali ona je morala da pokaže suzdržanost i da ne pojede nijedan griz. Stavili su je na niz lekova da joj ubrzaju metabolizam i drže je budnom, a preživela je i "pipkanja", udvaranja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16.

Tako tvrdi Džerald Klark, autor njene biografije, a u svojim memoarima, na temu seksualnog zlostavljanja Garland je napisala "nemojte misliti da svi nisu pokušavali". To je trajalo godinama sve dok mlada glumica nije rekla oštro zbogom MGM-u što je Luisa Majera nagnalo na suze jer je tvrdio da je "zaljubljen u zvezdu".

Sve su to ožiljci i traume koje su uticale i na njen privatni život. Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. U prvom braku je ostala trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka prisilili su je na pobačaj koji je ostavio teške emotivne ožiljke.Kako je odrastala, tako su droga i različite vrste lekova, postali deo njene svakodnevice, i početak kraja. Uz to, prošla je nekoliko nervnih slomova zbog kojih je hospitalizovana, a nekoliko puta je pokušala i da se ubije.

Kad je stigao sumrak njenog života, njena ćerka opisala ju je kao "beskućnika bez dolara". 

Lajza Mineli (74), njeno najstarije dete, pomogla joj je s finansijama. S pravom, jer je Garland zarađivala oko 100 dolara po noći, pevajući nekoliko puta nedeljno u prljavim barovima.Njena prevremena smrt dogodila se kad se slučajno predozirala barbituratima - zavisnost koju je razvila zahvaljujući godinama provedenim u industriji. Uprkos svom tragičnom kraju, "Los Angeles Times" zabeležio je kako je tvrdila da je bila srećna jer se tri meseca pre smrti udala za petog muža.

- Konačno, konačno. Volim i voljena sam - rekla je zvezda.

Možda joj je brak bio kratkotrajan, ali je barem, ako joj je verovati, napokon pronašla ljubav. Umrla je 1969. s 47 godina, a iza sebe je ostavila decu Lajzu Mineli (iz drugog braka), i Lornu i Džoija Lafta (iz trećeg braka).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati