Poznati

I. Dedakin

11. 05. 2021. 10:02 0

Voditelj TDI radija za Direktno: Volim kad čujem da sam nekome ulepšao dan

Slušate ga gotovo svakog dana u programu radija TDI, a u razgovoru za Direktno voditelj Luka Pap otkriva odakle crpi motivaciju za taj posao, kako je izgledao njegov put do radija, kao i u kom momentu mu je bilo najteže da ostane pozitivan na radnom mestu.

Glas popularnog Papa možete čuti svakodnevno na talasima pomenutog radija od ranih jutarnjih časova do kasnih poslepodnevnih, što stvara utisak da nema radno vreme odnosno da je non-stop "na talasima". Odakle crpi motivaciju za obavljanje ovog posla?

- Ima ona čuvena izreka - "Ako radiš šta voliš nećeš raditi ni dan u životu", tako da mi je motiv velika ljubav prema ovom poslu - priča Luka za naš portal i otkriva šta je to što najviše voli u poslu radio voditelja:- Najviše volim kada dobijem komentar da sam nekome ulepšao jutro ili dan, to je najlepši deo mog posla. Sviđa mi se takođe što nijedan dan nije identičan, što mi nije monotono na poslu. Svaki put kada se uključim u program osetim novi izazov, a svaka emisija mi je nova avantura. 

Lukinom putu do radio voditelja prethodili su glumački angažmani, snimao je rep pesme, a onda je, kako kaže, igrom slučaja počeo da se bavi ovim poslom.

- Moja devojka je glumica i neplanirano sam dobio priliku da joj budem partner dok je snimala pilot za neki serijal koji je trebalo da vodi. Taj predlog sam doživeo kao šansu da probam nešto novo iako sam u početku bio vrlo skeptičan. Tog dana sam osetio nešto što ni u jednom poslu nisam, a tada sam radio čak tri posla. Takav adrenalin i činjenica da svoju energiju mogu da pokažem drugima je ustvari bio okidač da poželim da se nečim sličnim bavim. Par dana kasnije čuo sam reklamu da se traže voditelji i prijavio sam se. Dali su mi šansu i mislim da sam je iskoristio. Na radiju sam od 2019. godine i nadam se da ću se ovim poslom još dugo baviti - kaže Pap i opisuje kako izgleda njegov prosečan dan na radnom mestu:

- Ono što je zapravo osnovni moj posao na radiju jeste "Dobrojutarnji program" na TDI-u. Vec godinu i po dana sam "suvozač" u kolima slušalaca na putu do posla, "trač partner" uz jutarnju kafu ili "kolega" na poslu uz koga slušaocima brže prođe jutro. Kada se neko navikne da si tu svaki radni dan od 7 do 10h, doživi te kao prijatelja, pomisli da te poznaje i baš tu je ta veza sa slušaocima.Priznaje i da mu je rad u dvoje zanimljiviji.

- Mnogo više volim kada ima još nekoga u studiju jer odmah mogu da vidim koliko su mi glupe fore (smeh). Lakše se priprema emisija kada radiš sa nekim. Uvek se desi da padne koncentracija ili da jednostavno fali reč. Kada imam partnera uvek se pomognemo u takvim situacijama. Slušaoci vole da čuju sukob, jednu temu sagledanu iz više uglova, vole da čuju kako se međusobno šalimo na svoj ili tuđi račun.Iako je dobra zabava sastavni deo njegovih emisija, pa su "napadi smeha često neizbežni", Luka priznaje da ima momenata kada mu širenje pozitivne energije na koju su slušaoci navikli nije lak zadatak.

- Najteži momenat mi je bio kada sam doživeo veliku porodičnu tragediju i koliko god da mi je bilo teško, morao sam u programu da sakrijem koliko sam tužan. Svako naše osećanje poput sreće, tuge, kao i nervoza se vrlo osećaju u glasu. Sve što ja imam i čime raspolažem kao oruđem za rad jeste moj glas. Jako je teško sakriti emociju. Kada si tužan, a slušaocima treba da pružiš zabavu i smeh, to je možda najteže u mom poslu - priča voditelj.Kada su u pitanju želje za budućnost, Pap kaže da nije ljubitelj dugoročnog planiranja.

- Nisam neko ko ima dugoročne planove, baš sam se zbog toga dugo i tražio u raznim poslovima. Sada, kada verujem da ništa drugo ne bih radio sa ovoliko ljubavi, sve što mogu da planiram u poslu jeste da unapredim svoje znanje i steknem još iskustva. Mogu da najavim da ćete uskoro moći da me gledate u televizijskim emisijama. Zbog toga, baš ovih dana, planiram da smršam - kaže šaljivo Luka.

On veruje u opstanak radija bez obzira na sve promene koje trpi zbog novih teknologija, jer budi maštu zbog čega je jedinstven.

- Prebacivanje radio programa i sadržaja u onlajn prostor, kroz stream-ove, aplikacije, društvene mreže i velike svetske platforme, komunikacija sa slušaocima, usvajanje predloga zaposlenih o inovativnim rubrikama, zapošljavanje mladih kreativnih ljudi i tendencija da se program prebaci u televizijski studio jesu svakako promena koje utiču na radio. Mogućnost onlajn emitovanja svakako doprinosi povećanju broja slušalaca, kao i mogućnost širenja ciljne grupe. Praćenje svetskih trendova, prilagođavanje načina emitovanja svim novitetima koje digitalni mediji donose evidentno jesu primer za to kako unaprediti oblik medija i prilagoditi ga trenutnom vremenu u kome se nalazimo. Ali kao što sam na početku rekao, bez obzira na sve promene i prilagođavanja verujem da će radio, takav kakav jeste danas, opstati. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati