Muzika

Direktno.rs

22. 01. 2022. 14:15 1

"Jesen u meni" otpevao 1987: Život i rad Akija Rahimovskog

Jugoslovenska i hrvatska pop zvezda Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini. Frontmen Parnog valjka rođen je 5. juna 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s porodicom preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio profesor muzike, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

1975. godine upoznaje gitaristu Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka kao neka zagrebačka varijanta Bijelog Dugmeta.

Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (Vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (Solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić - Fuma (bas gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara).

U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije i 2 koncertna DVD-a.

Prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom "Dođite na šou".

Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom "Glavom kroz zid".

Treći studijski album "Gradske priče" objavljuju 1979. godine, a taj album je doživeo i svetsku distribuciju pod nazivom City Kids.

Četvrti album "Vruće igre" izlazi 1980. godine, a kao i predhodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljivača, pevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa.

1981. godine izlazi šesti studijski album "Vrijeme je na našoj strani".

Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom "Uhvati ritam".

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko miliona. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom "Pokreni se", a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom "Anđeli se dosađuju" na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni".

Poslednja postava sastava se počela okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma "Sjaj u očima" sekciju Valjka nadopunjuju basista Zoran Preksavec - Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturista Berislav Blazević - Bero.

1990. godine nova postava snima album "Lovci snova", a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album.

Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pesama, a iste godine objavljena je i konpilacija "Pusti nek traje". 1992. godine u sastav dolazi i najbolji hrvatski gitarista Marijan Brkić - Brk, koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević - Bero ostaje do samog raspada sastava.

1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom "Buđenje", koji dobija čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM.

1997. "Samo snovi teku uzvodno". "Zastave", petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine, a četiri godine kasnije, trenutno poslednji album, "Pretežno sunčano".

Solo karijera

2005. godine, na 30 godišnjicu osnivanja sastava, Hus odlučuje da prestane sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vođstvom Akija Rahimovskog nastavlja sa radom, te 2007. godine snimaju album "U vremenu izgubljenih". Iste godine nastupili su i u Australiji gde su održali 5 koncerata. Početkom 2008. godine se rastaje sa pratećim bendom, te kreće na turneju po Srbiji sa klavijaturistom Emilom Saksom.

Novo okupljanje Parnog valjka

U jesen 2009. godine Valjak objavljuje veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero te novi bubnjar - Dalibor Marinković - Dado; i to u sklopu "Karlovačko live" turneje. Turneja je obuhvatala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu.

Aki i Valjak tokom te turneje dokazuju da su još u samom vrhu hrvatske muzike, te pune sve gradove, a u Arena Zagreb i Varaždinskoj areni ruše rekord posećenosti. Posećuju i veće gradove Slovenije te Bosne i Hercegovine, dok 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu (5. najveću dvoranu u Evropi) i najavljuju koncerte po ostatku Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati