Muzika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

19. 01. 2022. 17:57 1

Balaševićevi bogojavljenski koncerti za pamćenje

Koncerti Đorđa Balaševića uvek su bili nešto posebno, pogotovo u ovom periodu godine. Ne može da dođe i prođe 19. januar a da se ne setimo Đoletovih "bogojavljenskih noći", nastupa koji su bili prožeti emocijom, nostalgijom, njegovim anegodatama i jednom, istoimenom i nezaobilaznom pesmom.

Naročito je zapažen ostao koncert "Na Bogojavljensku noć" iz 19. januara 2017. godine u Novom Sadu.

Balašević je zapalio sveću, pa zapevao pesmu koju mnogi vole.

Kad je završio, dobio je veliki aplauz. Đole, kao što je to obično i radio, pesmu je "začinio" i pričom iz svog života.

- Na ovaj dan, kod mog dede Đoke Balaševa, u Ulici Jovana Cvijića, obično se skupljao razni svet. To je bilo, kako da kažem, kada Bog nije bio baš u modi u ovim krajevima. Mislim, kasnije je Bog rehabilitovan i sve je došlo na svoje mesto, ali onda se nije smelo.... I to smo kasnije saznali, da za vreme Broza i one surove komunističke tiranije nije smelo da se slavi... Je*o te, moj deda je bio zatucan čovek i on to nije znao. I mi smo slavili. Sada tek vidim u kakvu nas je opasnost dovodio sve godine. Ludak jedan, mogli smo svi na Golom otoku završiti što smo farbali jaja sa Uskrs - rekao je Đorđe Balašević i nastavio:

- Lažu, deco, Isti taj moj deda koji je lajao i pričao stvari koje ne treba je rekao: "Razlika između nekih u dolascima u Vovodini, između raznih garnitura bila je što su jedni došli za popovima, a drugi su dojahali na popovima." Deda je brljao, nije znao šta govori. Kod nas u kući skupljali su se razni ljudi na ovo veče, uoči Svetog Jovana. Bilo je pravoslavaca, ortodoksnih, kako bi rekao moj deda. Bilo je katolika, protestanata, bilo je evangelista. Bilo je bugera, ne znam koji su to bili, ali su definitivno bili dobrodošli kod nas u kući. Bilo je islamista, bilo je svega, sa svih strana - rekao je Đole i dodao;

- Ta religija u jednom momentu nazivala istim imenom - komunisti. Svi su oni dolazili kod nas na slavu, slavili, uživali, folirali i u tome je bio fazon. Nije se kao smelo... Šta je, tu je. Ostale su neke lepe uspomene, i puno je fresaka i puno lepih datuma sa crvenim slovima u onom malom kalendaru... Ostali su i naslovi nekih pesama, 1982. godine, kada je ova pesma napisana, bilo je malo čudno i pitalo se da li baš moralo tako da se pominje taj... u naslovu. Ja sam rekao: "Nikako ne bi valjalo da sam napisao, recimo pesmu "Lepa kći šefa kancelarije mesne zajednice"." Morala je biti "Lepa protina kći" - rekao je Đole, pa je posle otpevao tu numeru.

Inače, Đoletovi koncerti pod nazivom "Na Bogojavljensku noć" na neki način su bili tradicionalni, a atmosfera na njima je bilo nešto posebno. Nešto što se rečima ne može opisati.  Pozitivna energija koju se širila između Đoleta i publike, kroz nezaboravne pesme i priče, pamti se, bar kod obožavatelja, ceo život.

U ta četiri, četiri i po sata, koliko je koncert obično trajao, dobije se nešto što čovek novcem ne može da kupi i što zauvek ostaje u sećanju.

Podsetimo se i atmosfere sa spektakla "Na Bogojavljensku noć" u Novom Sadu.

Đorđe Balašević - "Da rata ne bude":

Đorđe Balašević - "Provincijalka":

Đorđe Balašević - "Galicija":

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati