Muzika

13. 01. 2022. 14:20 0

Otpevala velike hitove: Umrla Roni Spektor

Pevačica Roni Spektor (Ronnie Spector), čiji je snažan glas zaslužan za nezaboravne hitove ranih 60-ih, uključujući "Be My Baby", "Baby, I Love You" i "Walking in the Rain", umrla je u sredu posle kratke borbe s rakom u u 78. godini.

Spektor, rođena kao Veronika Benet (Veronica Bennett), udružila se sa starijom sestrom Estel (Estelle) i rođakom Nedrom Talij (Talley) kako bi osnovala "Ronettes" 1957.

Oni su postali jedan od najtrajnijih trija takozvane ere devojačkih grupa, a dugo nakon raspada grupe, i njenog braka s producentom Filom Spektrom (Phil Spector) hvaljena je kao simbol umetničke i lične izdržljivosti.

- Bila je s porodicom i u zagrljaju svog muža Džonatana (Jonathan) - navodi se u saopštenju porodice. 

- Roni je živela svoj život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, čudnim smislom za humor i osmehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću. Njen radosni zvuk, razigrana priroda i čarobna prisutnost ostaće u svima koji su je poznavali, čuli ili videli - dalje je navedeno.

Buduća Roni Spektor svoj je najistaknutiji komercijalni uspeh ostvarila rano, kada je Fil Spektor potpisao ugovor s grupom 1963. Odmah su se zaljubili jedno u drugo.

- Bila sam jako zaljubljena. Ta energija mi se svaki put vrati: kad pevam "Be My Baby", mislim na nas u studiju - rekla je Roni u intervjuu 2013. godine. Pesma, koja je zauzela 2. mesto na Billboardovoj skali Hot 100 u oktobru 1963, dobila je drugi život kada ju je Martin Skorsiz (Scorsese) uvrstio u kriminalističku dramu “Mean Streets” iz 1973. godine.

Udala se za Fila Spektora 1968. Nekoliko meseci kasnije, on je objavio da odlazi u delimičnu penziju.

- Nisam shvatala da ću se morati povući zajedno s njim. Da sam znala da neću pevati, ne bih se udala za njega - rekla je Ronnie kasnije za Times.

Nakon četiri godine prisilne izolacije i porodičnog zlostavljanja, razvela se od Spektora 1972. godine. Roni Spektor bila je prijateljica i inspiracija umetnicima uključujući Džona Lenona (John Lennon), Dejvida Bovija (David Bowie), Brusa Springstina (Bruce Springsteen), Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) i Bili Džoel (Billy Joel) – koji je za nju napisao “Say Goodbye to Hollywood” – a njena harizma je bila legendarna.

- Prvi put sam otišao u raj kada sam se probudio s Roni Benet koja je spavala s osmehom na licu. Bili smo deca. Ne može biti bolje od toga - napisao je Kit Ričards (Keith Richards) o njihovoj vezi sredinom 60-ih u memoarima.

"Rolling Stone" je "Ronettes" upisao u Rock & Roll Hall of Fame 2007.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati