Muzika

Direktno.rs

13. 01. 2022. 10:16 2

Miki Jevremović nizao uspehe, ali i ljubavne lomove

Jedan od najpopularnijih jugoslovenskih pevača Miki Jevremović preminuo je pre pet godina na današnji dan.

Miki Jevremović bio je veoma popularan šezdesetih i sedamdesetih godina u SFRJ. Učestvovao je na tadašnjim festivalima: "Vaš šlager sezone" (Sarajevo), "Beogradsko proleće", "Zagrebački festival", "Opatijski festival" i "Splitski festival".

Devedesetih godina je učestvovao i na letnjim festivalima u Crnoj Gori. Sarađivao je sa mnogim kompozitorima u zemlji i inostranstvu.

I dok je nizao uspehe u karijeri, velika razočaranja doživeo je na emotivnom planu. Dvaput se ženio i oba puta razveo.

Mikijevi ljubavni lomovi osećali su se u njegovim pesmama i interpretaciji. Bio je veliki poeta, ne samo pevač, ali mnoge pesme koje je napisao nikad nije snimio.

Numeru "Šta da mu kažem", sa kojom je 1971. pobedio na "Pesmi leta", posvetio je sinu Đorđu posle razvoda od prve supruge Gordane, s kojom se venčao baš na tom festivalu u Dubrovniku.

Mada je posle razvoda izgubio veru u ljubav, još jednom je okušao bračnu sreću, i to sa tadašnjom misicom Bosne i Hercegovine Sonjom Đorđević Kulijer. Bosanska lepotica je sa Suzanom Mančić pevala prateće vokale na Mikijevoj turneji. U braku su bili četvrt veka i dobili ćerku Jelenu i sina Stefana.

- Nisam imao sreće sa ženama - govorio je Miki. - Previše sam im bio privržen. Ne kajem se što sam ženama celog sebe davao. Nema ništa lepše od iskustva i sećanja da sam umeo da volim i da sam bio zaljubljen. Mnogo sam voleo svoju drugu ženu, 25 godina sam joj ispunjavao svaku želju. Kada je rekla da želi da se razvedemo i da ima druge planove, spakovao sam kofer i izašao iz stana. Eto, i tu želju sam joj ispunio.

Pevač čije je pesme volela publika u celoj bivšoj SFRJ važio je i za velikog boema. Mnoge noći je s prijateljima proveo u Skadarliji, uz pesme kafanskih muzičara koji su znali da mu dotaknu dušu.

- Jedno vreme sam se intenzivno družio s mojim prijateljima boemima, pokojnim Branom Crnčevićem i Duškom Radovićem, i školskim drugarom Matijom Bećkovićem - govorio je Miki.

Mnogo je novca ostavio u kafani.

- Imao sam pametne roditelje pa su uspeli malo da mi izvuku tog novca, inače bi sve otišlo. Ne žalim ni za jednim dinarom potrošenim u kafani, jer, čega bih se sećao?

Početak karijere obeležile su pesme: "Mama", "Pijem" i "Osamnaest žutih ruža". Kasniji hitovi su bili: "Ako jednom vidiš Mariju", "S kim si sada kad je tužno vreme" i "Pesnikova gitara". Noviji hitovi su: "Grkinja", "Lihnida" i "Neka toče staro vino".

 Umro je u 75. godini od moždanog udara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati