Muzika

Direktno.rs

20. 02. 2021. 22:14 0

"Ja sam prikriveni depresivac": Kako je nastala pesma "D-moll"

Među velikim brojem vanvremenskih hitova Đorđa Balaševića nalazi se i pesma "D-moll", a legendarni kantautor jednom prilikom je ispričao šta za njega znači taj izraz.

Balašević, koji je iznenada preminuo juče u 67. godini, nakon borbe sa upalom pluća, iza sebe je ostavio sijaset kvalitetnih kompozicija. Jedna od posebno voljenih je "D-moll" iz 1989. godine.

"Odlutaš ponekad i sanjam sam, priznajem ne ide ali pokušavam i uvek dođe d-mol", pevao je čežnjivo Đole, a u jednom intervjuu je objasnio šta mu je poslužilo kao inspiracija za ovu pesmu.- Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao "danas sam ruski naštiman", izraz koji se danas retko koristi, a opisuje tužno i čežnjivo raspoloženje, "danas sam u nekom molu, ali ne u g, već u tamnoplavom d-molu". To se dešava u nekim trenucima čežnje za nekom osobom koja u tom trenutku uopšte ne mora da bude daleko - objasnio je muzičar i dodao:- Mojoj ženi Olji rekao sam: "Ne moram da odem u Australiju pa da odande čeznem za tobom. To može da se desi i kada si ti na pijaci, a nekad se dešava dok samo spavaš". Dakle, "D-moll" je pesma o čežnji i iako se ta reč nigde ne pominje u pesmi, na koncertima se odmah jave svi čežnjivi u publici - ispričao je Đorđe jednom prilikom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati