Muzika

Direktno.rs

16. 11. 2020. 20:27 1

"Nije mangup dripac, nisu to ova đubrad što se danas šetaju"

Dušan Prelević Prele bio je jedan i neponovljiv, autentični beogradski šmeker. Srpski Čarls Bukovski koji nikad nije završio srednju školu, a svojim glasom je toliko oduševio autore “Kose” da su ovi izjavili da je beogradska verzija predstave najbolja na svetu.

Detinjstvo je proveo na ulicama Crvenog krsta i Čubure, a upravo takvo odrastanje, daleko od "ušuškanosti" nekih drugih porodica, dalo mu je dozu bezobrazluka i snalažljivosti kasnije u životu. Često je isticao da biti "mangup" ne znači nepristojnost, bahatost ili nešto slično. Svojim talentom za pevanje i pisanje pokazao je da mesto na bini mora da se zasluži i da ne pripada svakome.

Maštao je da postane fudbaler i u tome bar delimično uspeo, dokopavši se mlađih kategorija Crvene zvezde.Prelević je, ipak, ubrzo odustao od sportske karijere i posvetio se muzici.

U početku je nastupao sa nekoliko beogradskih bendova, a onda je njegov talenat privukao pažnju Kornelija Kovača, pa se ubrzo pridružio legendarnoj Korni grupi. Njegova energična priroda i samodestruktivan odnos sa alkoholom, doveli su do toga da im se putevi ubrzo raziđu.Alkohol je bio njegov najveći porok, a imao je običaj da kaže kako ne voli ukus alkohola, ali da uživa u stanju pijanstva.

Ubrzo je kao solo izvođač pevao u svim poznatijim beogradskim kafanama, a vrlo brzo je snimio i nekoliko autorskih singlova - "Kažu/Da l' postoji ona koju sanjam", "Nisam više tvoj" "Hoću da pamtiš". Najveći uspeh donelo mu je igranje u čuvenom brodvejskom hitu "Kosa" 1969. godine, kada je izvodio legendarnu kompoziciju "Let the Sunshine In" (Daj Nam Sunca).Kroz život je išao vodeći se osećajem za pravdu i istinu, ali su mu poroci bili velika slabost. Zbog alkohola je u jednoj od mnogobrojnih kafanskih tuča izgubio oko, pa je godinama nosio sada već legendarni povez koji je doprineo njegovom imidžu "lošeg momka".

- Rodila sam genija, on je sve mogao, sve počeo i sve je fantastično uradio i kad dokaže sebi da može, on odustane i ne ide dalje - rekla je jednom prilikom Preletova majka.Podsetite se i nekih legendarnih citata najvećeg beogradskog mangupa:

"Kafana ti je srpski parlament. To je kuća i crkva. Kod nas se u kafanama dešavaju najvažnije stvari. Tu se ruše vlade, postavljaju nove, osnivaju stranke. Kafana je jedini univerzitet koji sam završio. To je moj univerzitet koji ne bih menjao za Oksford."

"Nikada nisam sreo čoveka koji voli da pije i ima meru. Volim alkohol, a svaka velika ljubav se pretvara u mazohizam."

"Rođeni Beograđani nisu morali da idu u školu, jer su odmah sve znali."

"Muzika mi je bila sve i tako je ostalo."

"Nije mangup dripac, nisu to ova đubrad što se danas šetaju gradom. Mangupi su vaspitana deca spremna na život. Nisu pi*kice, ni cinkaroši."

"Toliko pesama sam u životu ispevao. Protiv svih, a najčešće protiv sebe."

"Mene su ljudi voleli, ali nisu hteli sa mnom da rade. Kažu: ludak, kad se napije ne računaj na njega. I bili su u pravu."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati