Muzika

Direktno.rs

27. 10. 2020. 13:22 1

TUGA: Preminuo gitarista grupe Galija

Gitarista grupe Galija, Belgijanac Žan Žak Roskam, preminuo je juče, stoji u saopštenju ovog benda na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Izuzetno šarmantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac sa Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pesama kao što su "Žena koje nema", "Nebo nad Makarskom", "Pevaju jutra", "Ljubavna pesma", "Proleće" i "Moskva-Balkan". Posebno zapažen bio je njegov vokalni doprinos u šaljivim pesmama "Ljubavna pesma" i "Zebre i bizoni".

- Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam, gitarista i kompozitor koji je obeležio značajan deo Galijine karijere - napisali su na zvaničnoj Fejsbuk stranici grupe.Žak je sa Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je Galija obeležila 35 godina postojanja.

- Grupu Galija za Žan Žaka vezuju izuzetno lepa sećanja i neverovatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru - navodi se u saopštenju grupe Galija..Roskam je u Jugoslaviju došao 1984. i svirao je sa Peđom D Bojem u Beogradu, a kada je Saša Lokner iz Galije otišao kod Bajage, tražili su drugog klavijaturistu.

Kako ga nisu našli, uzeli su drugog gitaristu , odnosno Žan Žaka, koga je u Jugoslaviju dovela ljubav prema devojci iz Vrgorca kod Makarske.

Sa Galijom je snimio ablume "Digni ruku", "Daleko je sunce", "Korak do slobode" i mnoge druge.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati