NEPONOVLJIVO Priča Lea Martina o neuzvraćenoj ljubavi! | Muzika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Muzika

Direktno.rs

18. 10. 2020. 19:57 3

NEPONOVLJIVO Priča Lea Martina o neuzvraćenoj ljubavi!

Ukoliko imate 45+ godina postoje ozbiljne šanse da ste se makar jednom u životu ljubili ili zaljubili uz pesmu najpopularnijeg pevača iz Blaca, bez obzira da li živite u Srbiji ili na teritoriji poznatoj kao "nekadašnji prostor SFRJ". Nije Vam jasno? Hajde ovako - sigurno ste se, ako ste u petoj deceniji života, barem jednom u životu zagledali u daljinu dok je igla gramofona neumoljivo krckala, puneći sobu zvucima pesama Miloša Jovića.

Za one koji još nisu prepoznali, navešćemo još jednu pomoć i asocijaciju – "Odiseja", "Ja te volim", "Laku noć, dragi, laku noć, draga", "Reci mi šta je ljubav", "Ima vremena"... mnogo je bisera u nizu koji opisuju opus popularnog Lea Martina.

Martina ogromna većina prepoznaje na prvu po "Odiseji", nesuđenoj predstavnici SFRJ na Pesmi Evrovizije 1973. godine. Nažalost, Leo je, iako izabran, zbog bolesti nije izveo. Ali velelepno delo kome bismo večeras posvetili pažnju i energiju padajuće jesenje večeri preusmerili na Vaše sanjarenje su "Ja te volim".
Nastala 1973. godine u svrhe nastupa na Beogradskom proleću ova pesma nas uvodi u svoju atmosferu, u to vreme, tako popularnim orguljama, da bi Leo zapevao praćen molski plasiranom gudačkom pratnjom:

Koraci tvoji, nemi i daleki
već su negde davno našli mir
tvoje ruke bile su nežne
tvoje oči govorile su sve

Da bi se u drugoj strofi prešlo na vedrije tonove i durski gudački kontrapunkt uz izraženu nadu za uzvraćanje ljubavi:

O, volim te, dušo moja
ja te volim kao život svoj
o, volim te, kao ptica krila
volim te, volim, volim te

Ali, refren donosi surovo otrežnjenje i suočavanje sa realnošću, tako karakteristično za šansone i za vreme u kome je jedna od suverenih emocija bio upravo gospodin Leo Martin:

Ali znam da nikad više nećeš doći
u moju sobu dok mirno spava grad
u meni tada potajno i silno
goreće ljubav i biću opet mlad

Da li negde sama
bol u duši skrivaš
i svoju tugu u sebi nosiš sad
il' možda srećna novi život živiš
ali još uvek - volim te

Posle refrena, po oprobanom receptu, treća i četvrta strofa dolaze da sublimiraju tugu i uzdignu treperavu emociju do vrha.

Volim te, tražim tvoje lice
ja te volim, volim osmeh tvoj
o, volim te, nisu važne reči
volim te, istina je to

O, volim te, jer si moja bila
ja te volim, a opet sam sam
o, volim te, kao ptica krila
volim te, volim, volim te

Majstorski, prelepi, ushićujući, reprezentativni primerak šansone, forme koja je u svetu vezana za ime Čarlsa Aznavura, a na našim prostorima i za Lea Martina. Muzička i poetska minijatura koja se trajno urezuje u srce i obeležava jedan period života. Upravo ovim rečima mogle bi se opisati mnoge pesme Miloša Jovića alias Lea Martina, a naročito "Ja te volim" o kojoj smo ovde ispisali.

Od nerealne nade, pa do vapaja i neracionalnog ponavljanja jedinih reči koje ostaju posle neuspele ljubavi - "Volim te".

Ovaj mali tekst o velikoj pesmi je nastao u želji da Vas podseti na neku prozirnu, nežnu i sakrivenu emociju ili da Vam je, pri slušanju, probudi. Ukoliko smo u tome uspeli, sigurni smo da će na tmurnom jesenjem nebu ove noći, ipak, zasijati jedna treperava zvezda. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Veliko plavetnilo

Anketa

Ko vam je najomiljeniji lik iz Kriznog štaba?

Rezultati