Muzika

Tamara Sekulović

12. 07. 2020. 16:19 1

Ivan Milinković za Direktno: Muzika je moj život!

Prepoznatljiv vokal Ivana Milinkovića tri decenije je davao posebnu boju pesmama grupe Legende, ali sada uveliko promoviše nove pesme koje su proizvod njegove solo karijere. U razgovoru sa portal Direktno.rs, Ivan je otkrio malo više o novim projektima, kako se dogodio odlazak iz Legendi i šta je to što ga je održalo u muzici sve ove decenije.

Sredinom juna ste objavili novu baladu "Ti i ja stranci", šta je to što je Vas vezalo za ovu numeru?

Svidela mi se tema koju tekst obrađuje, dobra melodija! Potom, usledili su aranžmanski "zahvati" i moje pronalaženje najoptimalnijeg načina, da "iznesem" numeru. Siguran sam, da smo moji saradnici i ja, napravili dobar posao sa ovom pesmom.

Komentari su i više nego pozitivni, a mnogi ističu da ste ih dirnuli ovom pesmom. Kakvu joj Vi prognozirate "budućnost" među ljubavnim pesmama?

Mislim, da će ova pesma trajati, bez obzira na aktuelne muzičke trendove. Poruka pesme, ima svoju misiju, ima uporište u svakodnevnom životu. Ljubavne pesme, ne podrazumevaju samo najlepše što ljubav sa sobom nosi, već za temu imaju i onu gorku stranu i bol koja iz iste i zbog iste nastaje. Takve numere imaju specifičnu težinu i definišu karijeru onoga ko je izvodi. Dobijam sjajne komentare publike, bar one, koja prati moj rad. Svestan sam da uvek može biti i drugačijih, ne baš lepih mišljenja, ali kada se čovek otisne u javni rad mora biti spreman na različita mišljenja!

Stiče se utisak da je publika već počela da vas prihvata više kao solo izvođača, a ne frontmena Legendi. Koliko je Vama ta tranzicija nakon 30 godina provedenih sa bendom bila teška (ili laka) i koja je osnovna motivacija koja vas je odvela u solo vode?

Moje je pravo, da u profesionalnom životu dam više, dugujem to sebi. Publika je to, u više navrata od mene i očekivala i zahtevala. Uvek sam bio izraženi individualac, grupa mi se desila, to se negovalo i trajalo je, dok je po mom mišljenju trebalo. Moja odluka nikoga ne ugrožava, svako nastavlja da stvara muziku, moja je u novom stilu i drugačija. Davna želja da radim sve ono što volim, a što nisam pokazao široj javnosti, učvrstili su me u odluci koja je bila neopoziva.

Da li ste nekada imali profesionalne krize i pomislili da vam je dosta muzike? Ako jeste, kako ste ih prebrodili?

Bilo je prelomnih trenutaka u životu, još kako! Jedna od težih odluka, bila je napuštanje moje bazne kuće - beogradske opere i Narodnog pozorišta. Dugo godina, neslavno stanje u kulturi, doprinelo je odluci da se oprobam u popularnoj muzici. Tako sam postao član sastava i bio sve do prošle godine. Bilo je vreme za nove muzičke prekretnice. Muzika je moj život, ljubav publike, naše zajedničke želje. To me održava, vodi i daje volju, snagu i energiju, za nove muzičke note, koje ćemo zajedno pevati i uz koje će srca moje publike, biti ispunjena.

Kako biste opisali današnju muzičku scenu u Srbiji – koje su joj prednosti, a koje mane?

Uvek, nezahvalno pitanje! Postoji taj novi talas mladih u pop muzici koji obećava. Prava narodna pesma, sve je manje prisutna, za razliku od nekog novog "folk mutanta". Dobrih narodnih pesama, ima povremeno, urađenih namenski. U rok  muzici, nikako da se pojavi neko, ko će biti opšteprihvaćen i popularan. Ipak, smatram da dobra pesma kog god žanra bila,  uvek će naći način da zaživi kod publike.

Šta je to što možda nekad koči umetnost i kreativnost? Koje su najveće prepreke u tom smislu s kojima ste se suočavali?

Težnja svih, da budu u trendu po svaku cenu, često od većine napravi smešnu sliku. Samo nekima se posreći, ukoliko su originalni i ukoliko ide uz njih i njihov imidž. Muzika je neiscrpna kao kreativni deo našeg bića i života i ona dozvoljava mnogo izleta u razne stilove, eksperimentisanja i kombinovanja. Iznad svega, treba biti originalan u izvoru, u polazu kada se stvara. Podržavam i želje mladih, da obrade neke "datumski stare" numere. Bitno je da imaju specifičnu težinu, da na nov način, donesu neki stari kvalitet. Smeta mi, kada nekom fali ideja i onda misli, da može uraditi neku obradu bez posledica. Kada muzički niste slobodni, tada se javljaju prepreke, smanjena je kreativnost. Zato sam se odlučio da budem solista i svakoga dana, stižu muzičke i potvrde svake vrste, da sam postupio ispravno!

Publika će vas uskoro videti i kao glumca u filmu "Studenac" Borka Brajovića. Šta je ovo iskustvo značilo za vas?

Jedan lep "izlet" u novu umetničku dimenziju. Potvrda, da dobar interpretator ima šta da pokaže i u glumačkom zanatu. Poenta jeste u izrazu i pečatu. Reditelj me je video, kao adekvatnog za ulogu, koja ostavlja jak utisak na gledaoca. S toga nema velikih i malih uloga, već samo loše ili dobro odigranih. Atmosfera na setu, snimanje sa ekipom gumaca sa kojom sam radio, donelo je neka nova poznanstva i malo proširilo vidike.

Najavili ste i prvi solo album koji bi trebalo da izađe ove godine. Kako biste ga tematski opisali – šta je to što publika može od njega da očekuje?

Prvi samostalni album, moja je želja, da ponudim stilski širu sliku o sebi kao pevaču. Namenski smo radili raznovrstan album, kako bi publika dala svoj sud, u kom me stilu kako i koliko dobro doživljava i koliko mi shodno tome veruje!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati