Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

14. 05. 2022. 07:00 0

Žena Miće Tomića bila je glumica, ćerka vrsna umetnica

Kada se spomene ime Milivoja Miće Tomića najčešće se svi sete nevaljale scene iz "Maratonaca" u kojoj je igrao Maksimilijana Topalovića, koji u svojoj 125. godini nije ni pomišljao na smrt.

Naš istaknuti glumac koji se rodio 20. februara 1920. u Beogradu, preminuo je 23. avgusta 2000. godine. Mića je prvo studirao pravo, pa zatim pohađao

Odsek za pozorišnu umetnost na Muzičkoj akademiji u Beogradu i okrenuo se glumi.

Beogradsko dramsko pozorište pamti da je Mića Tomić bio njegov član, pamti ga i Atelje 212 u kojem je, takođe, igrao.

U svojoj filmskoj karijeri dugoj 45 godina, glumio je u više od 80 dugometražnih filmova, uz preko 50 uloga u TV serijama i dramama.Glavnu nikad nije dobio, ali to nikako ne umanjuje njegov doprinos domaćoj filmskoj sceni - kao "sporedni lik" odigrao je neke od kultnih scena najvećih ostvarenja srpske kinematografije.

Publiku je glumac očarao o svojom glumom u ostvarenjima “Skupljači perija”, “Tri”, “Kad budem mrtav i beo”. Zatim je usledila uloga nagluvog dede u “Ljubavnom životu Budimira Trajkovića”, Flojdovog oca u “Nacionalnoj klasi”, upravnika popravnog doma u “Specijalnom vaspitanju”, blagajnika u filmu “Majstori, majstori”, kao i teče u seriji “Pozorište u kući”.

Fantastičan glumac bio je u braku sa glumicom Marijom Milutinović (1935 - 2006). Ljubav prema glumi i talenat bile su neke od spona koje su ih povezivale, za sve ostalo bila je kriva ljubav kao takva.

Ona je od 1961. do 1982. igrala u više domaćih filmova, a najviše je se sećamo kao gospođe Domaćinski u filmu "Na rubu pameti", Rezeta u filmu "Ne igraj se ljubavlju".

Sa njom je čuveni glumac dobio ćerku Milicu, koja se školovala u inostranstvu i danas se nalazi na čelu jedne poznate svetske kompanije.

Njen društveni i politički angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i fotografiju, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost.

Milica je svemu prisupala na interdisciplinaran način, zbog čega je postala jedna od najcenjenijih osoba u poslu kojim se bavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati