Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Večernji.hr ]

11. 01. 2022. 09:00 6

Kevin Spejsi "spasava" karijeru ulogom Tuđmana

Proslavljeni holivudski glumac Kevin Spejsi, čija je karijera gotovo uništena posle optužbi za pedofiliju, u svom novom projektu tumačiće, ni manje ni više, lik nekadašnjeg i prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Film, čija radnja prati Tuđmanove dane tokom ozoglašene akcije Ouja, biće premijerno prikazan 15. maja, na stogodišnjicu rođenja hrvatskog “oca nacije”.

Reditelj Jakov Sedlar govorio je o odabiru Spejsija za ovu kontraverznu ulogu.

– Za ulogu se pripremao dva meseca. Pogledao je sve dostupne Tuđmanove govore na Jutjubu i pročitao četiri knjige o Hrvatskoj. S jednom od njih, ‘Understanding Croatia’ Bože Skoke stigao je u Zagreb. Rekao mi je koliko mu je drago što je došao ovamo i da je shvatio što je za Hrvatsku značila samostalnost te koliko je za nju zaslužan Franjo Tuđman – rekao je Sedlar.

Reditelj je prepričao oduševljenje Spejsija prilikom posete Tuđmanovom grobu, a otkrio je i da će se film distribuirati u Americi.

– Bio sam dobar prijatelj i blizak saradnik pokojnog predsednika Tuđmana. Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo ni demokratske nezavisne Hrvatske, članice Evropske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o celom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske. Bez tog konteksta nije moguće razumeti priču. Film će biti zanimljiv upravo zbog toga. Tu je puno stvari koje treba reći, pogotovo za mlade generacije i za publiku spolja. Film će zbog Kevina Spejsija biti prikazan u celom svetu – otkrio je namere reditelj.

Pravda poznatog američkog glumca od optužbi za seksualno uznemiravanje i iskorišćavanje nekoliko dečaka.

– To su gluposti i ja sam uveren da će biti oslobođen, on je dobar i drag čovek. Nikada nisam radio s ovakvim glumcem, vrhunski je profesionalac koji na set dolazi spreman, s njim nema puno posla, sve odradi kako smo se dogovorili. Drago mi je da je najbolji holivudski glumac pristao da prikaže Franju Tuđmana, a mislim da on to i zaslužuje – rekao je Sedlar.

On dodaje da Spejsi savršeno razume kontekst jer u suprotnom ne bi pristao na ponuđenu ulogu.

– Došao je savršeno dobro informisan o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao da igra nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te ličnosti koju tumači. Znao je velik broj detalja. On apsolutno poštuje predsednika Tuđmana, tako ga i igra – poručio je režiser.

Ne treba sumnjati kakve će reakcije ovaj film izazvati u regionu kojem tako malo treba da se “zapali”. Spejsi je spas svoje karijere potražio u ulozi jednog od koautora spektakularnog razbijanja velike države zarad stvaranja nacionalističke, homogene i nezavisne države Hrvatske.

Trideset godina posle krvavog obračuna na tlu nekadašnje države Jugoslavije mlađi naraštaji imaće priliku da popiju novu dozu otrova koji razara svaku mogućnost da na Balkanu jedna generacija izađe neoštećena i neokupana mržnjom prema komšiji različite vere i nacije, piše Večernji.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati