Film i TV

[ Izvor: Blic.rs ]

22. 10. 2021. 11:11 2

Vesna Stanojević 25 godina u Londonu: "Velika žrtva"

Glumica Vesna Stanojević kaže da je zadovoljna što se ostvarila kao profesorka glume, da se u Srbiju vraća kada snima, pa naglašava da je prve godine u Londonu učila da prihvati tamošnji kod ponašanja.

Srpska kinematografija gotovo uvek je obilovala intimnim scenama. Skoro da ne postoji jugoslovenski film u kojem se bar u nekom kadru ne pojavljuju eksplicitne scene. U filmu "Tri karte za Holivud" pojavljuje se jedna od najupečatljivih scena u kojem Ruža, glumica Vesna Stanojević, vodi ljubav sa Branislavom Lečićem pre nego što treba da dođe predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Vesna je prvu veliku ulogu na platnu imala u filmu "Poslednji krug u Monci" kao Suzana, a potom je usledio pomenuti film i scena sa Lekom. Na postdiplomskim studijima naporno je radila i savladala specifičnu glumačku tehniku Etijena Dekrua. A kakav je majstor u poslu, najbolje govori činjenica da je profesorka glume na fakultetu “Sentral skul of spič end drama” u Londonu. Stranci retko dolaze na tu poziciju.

Kada evocirate uspomene iz tog perioda kada su bili aktuelni filmovi "Poslednji krug u Monci" i "Tri karte za Holivud", šta vam prolazi kroz glavu?

- Ne bude mi nikakve specijalne emocije, zato što je prošlo dosta vremena. Možda tu ne bih pričala o emocijama, već pre svega o želji, strasti da naši umetnici sa punom posvešćenošću i svojim darom ne posustaju, već da rade poslove i drže standard onako kako zaslužuju. Da budemo iskreni bio je pao standard i to je jako teško za glumce. Loš scenario je teško igrati. Kada nema režije isto tako. E, sada je počela da se popravlja situacija i jedva čekam da se to uskladi i da ponovo vidim taj duh koji samo kod nas postoji.

Otišli ste u Englesku pre 25 godina. I pošlo vam je za rukom da ipak radite u svojoj profesiji, a malo ko to uspe.

- To jeste bila prepreka. Nisam htela da idem tamo da igram neke uloge koje ne bih igrala ovde samo zato što je to velika produkcija. I zato sam završila postdiplomske studije i radim kao profesor glume. To mi je bilo kreativno. Mene je zanimalo da odem na zapad i da odradim nešto što nisam mogla da uradim ovde. To je bila velika žrtva i naravno da je meni kao glumici kojoj je karijera bila u punom usponu bio šok za sistem. Čovek se navikne i sve nove stvari uči. Da se bori i dokazuje. S druge strane da sam ostala ovde verovatno bih se borila sa drugim nemanima i to ne bi bilo jednostavno.

Verovatno ste se susreli sa mnogo prepreka, kako finasijskih, tako i zbog toga što je veliko tržište. Koliko se dešavalo da osetite nemir, strah, da se preispitujete da li ćete moći vi da se snađete u tom sistemu? Da zaplačete?

- Čovek kada se izmesti iz svoje zemlje uvek nailazi na te faze. To ne mora da bude uvek direktno vezano za posao. To je jednostavno prilogađavanje jednoj kulturi koja je potpuno suprotna od nas. Englezi i mi stvarno nemamo nikakve veze. Sve ono što može kod nas, kod njih ne može i obrnuto. To prevaspitavanje i prihvatanje drugog koda ponašanja. Za njih smo mi prebučni. Ja sam za njih prebučna. U Srbiji mi kažu da sam previše stidljiva. E sada možete da zamislite kako neki bučni Srbin može tamo da izleda. To su velika učenja, veliki izazovi. Ali to mi je veliki trening, kao sportisti. Mora u životu da postoji dril da bi čovek mogao da se pomeri dalje.

Šta vam najviše odgovara u Engleskoj?

- Odgovara mi mir koji sam tamo uvek imala. I neka vrsta poštovanja koji imaju jedni prema drugima. U smislu da vam ne zalaze previše u privatnost. To mi prija jer ostavlja čoveku slobodu da bude to što jeste.

Naši glumci su daroviti

Glumite u filmu “Nečista krv” i seriji “Crna svadba”. Kako je bilo raditi na ovim projektima?

- Bila sam gost u tim serijama. To je bila jako lepa saradnja sa rediteljima i kolegama. Zanimljivo da osetim i tu novu generaciju. To mi je nekako najdraže. Kada mogu u scenama sa mladim kolegama da se lepo osetimo i uklopimo, a to je bio slučaj u obe serije. To mi je mnogo drago.

Kao profesor glume možete da ocenite kakva je mlađa generacija glumaca kod nas?

- Mi ne znamo koliko smo daroviti. To su divna deca. Ne samo što su daroviti, već imaju suptilnu tehniku, kao i to da su harizmatični. Ne bih nikoga izdvojila, jer to ne bi bilo fer. Čim bih nekoga izdvojila, sigurno bi bilo petoro koje sam zaboravila. A to ne želim da radim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati