Film i TV

Direktno.rs

25. 08. 2021. 18:42 2

Lane je imao OMILJENU Šojićevu repliku: Scene koje obožavamo (VIDEO)

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u 76. godini, a tokom karijere ostvario je brojne zapažene uloge i ona koja se verovatno najviše pamti je uloga Srećka Šojića. Prvo kao epizodna u filmu "Laf u Srcu" (1981), godinu dana kasnije je proširena u "Tesnoj koži" koja je snimana u nastavcima, pa se dvadesetak godina kasnije Šojić pojavljuje i u seriji "Bela lađa".

Tajfun, njegova eselncija, kafućino, ninfomajka, je l' nesto kitno, medijski klinč.. samo su neke od reči koje je popularni lik pogrešno izgovarao i nije priznavao da greši.

Replike Srećka Šojića, čiji je san da postane "kapetan od belu lađu", koji govori karikiranim dijalektom južne Srbije i danas se citiraju, a prema rečima glumca, uglavnom ih je sam osmišljavao.

Inače, reč je o čoveku koji nema pozitivnih osobina, lažovu i barabi, paradigmi tadašnjeg i današnjeg vremena.

Milan Gutović je ispričao da je njemu bila najsimpatičnija replika "opa Đurđo", koju je čuo od "jednog pekara sa kojim je često igrao bilijar".

- Kad promaši, pekar bi govorio 'opa, Đurđo". 

Pojasnio je legendarni glumac i kako je došao na ideju da lik Šojića izgovara mekano č, ć..

- Toma Zidar, bio je majstor za ravne krovove. On je govorio tako, mekano, č, ć… on je bio Piroćanac. Jednom je došao kod mene kući, pričamo o španskom zidu koji treba da uradi i i on vadi olovku i pljas po zidu. Ja ga pitam: ‘Šta radiš to Tomo?’, a on mi odgovori: ‘Ionako ovo moraš da krečiš, ne može zid da ti bude grbav!’. On je meni bio toliko draga ličnost da se nisam odvajao od njega kao dete. I posle mi je sasvim slučajno pao na pamet taj njegov lep govor, i prvi put sam ga iskoristio u drami ‘Barabe’, pa se taj lik kasnije nekoliko puta pojavljivao i na kraju je završio kao Šojić.

U nastavku teksta pogledajte mali deo iz bogatog opusa scena u kojima je Milan Lane Gutović uveseljavao publiku kao Srećko Šojić.

Među prvim ulogama koje su mu donele veliku popularnost svakako je i Dragoslav iz "Otvorenih vrata". Maestralno je ušao u domove širom tadašnje zemlje, pa evo nekih komičnih scena i iz tog ostvarenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati