Film i TV

Direktno.rs

22. 06. 2021. 19:15 1

Retko je se setimo: Tužna subina glumice (FOTO)

Sećate li se Gordane Kosanović, prerano preminule glumice i mlade zvezde filma "Čuvar plaže u zimskom periodu"?

Gordana je prvi put na filmu igrala 1976. godine u "Vrhovima Zelengore" Zdravka Velimirovića. Te godine dobija i ulogu u filmu "Čuvar plaže u zimskom periodu" u režiji Gorana Paskaljevića. Igrala je u filmovima "Osvajanje slobode" u režiji Zdravka Šotre i "Usijanje" Bore Draškovića i "Piknik u Topoli".

Gordana je rođena u Valjevu, 8. avgusta 1953. godine. Njen otac Boža Kosanović bio je iz Petrinje, majka Radovinka, rođena Ivković, iz Dića kod Ljiga. Prve četiri godine provela je kod Milorada i Mašinke Ivković, dede i babe, u živopisnom selu svoje majke.

Posle školskih i gimnazijskih dana u Petrinji, u Hrvatskoj, kao đak generacije upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Zlatom Petković, Ljiljanom Stjepanović, Lazarom Ristovskim, Snežanom Savić i Radošem Bajićem.

1976. godine sem što je zaigrala na filmu, osnovala je sa kolegama sa klase Petrom Zecom i Mirjanom Ojdanić, apsolventima režije, pozorište "Dvorište" u kome će iste godine igrati ulogu Helene u predstavi "San letnje noći" u režiji Petra Zeca.

U Ateljeu 212 igrala je u predstavi "Svadba" Ljubomira Draškića, ulogu Lenke Duđerski u "Santa Maria Della Salute" u režiji Nikole Jevtića, a ostvarila je još nekoliko ozbiljnih dramskih uloga.

Godine 1981. odlazi u Milhajm, u Teatar na Ruru, kod reditelja Roberta Čulija, Italijana iz Milana koji je u malom nemačkom industrijskom gradu stvarao novo pozorište i u kojem je ona bila vodeća glumica, odigravši za pet godina glavne uloge u predstavama Elektra, Bog, Galeb, San letnje noći, Kazimir i Karolina, Tartif, Mušica, Novi proces.

Većina Gordaninih predstava rađenih u Teatru na Ruru snimljena je i emitovana na nemačkoj televiziji. Jedino nije sačuvana njena poslednja predstava Lulu, koju je igrala tri meseca pre smrti, teško bolesna.

Umrla je na svoj 33. rođendan 8. avgusta 1986. godine i po sopstvenoj želji, sahranjena u Dićima pored svoje bake Mašinke.

Posle njene smrti, pozorište u Milhajmu ustanovilo je nagradu "Gordana Kosanović" koja se dodeljuje svake druge godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati