Film i TV

Direktno.rs

02. 12. 2020. 16:55 1

Ninković: Gde su nepravilnosti u vezi sa kandidaturom "Dare iz Jasenovca"?

Glumica Nataša Ninković odgovorila je na Fejsbuku Jeleni Mitrović, iz producentske kuće "Baš čelik" i upitala je na koji način je prekršen pravilnik prilikom odabira filma "Dara iz Jasenovca" kao spskog kandidata za nagradu Oskar.

Film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića izabran je kao srpski kandidat za nagradu "Oskar" Američke akademije filmske umetnosti i nauke, objavio je pre tri dana Filmski centar Srbije. Različite su reakcije na ovu vest, neki su podržali ovu odluku, posebno zbog tematike filma, dok drugi tvrde da nisu ispoštovana sva pravila prilikom odabira srpskog kandidata.

Jelena Mitrović, koja je stala iza filma "Otac" Srdana Golubovića, na svom profile na Fejsbuku podelila je saopštenje Udruženja filsmkih producenata Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija naslovljen sa "u vezi sa neregularnostima u procesu izbora domaćeg kandidata za Oskara" i pisanom izjavom rediteljke Mile Turajlić u kojem navodi da je napustila komisiju za izbor jer se Filmski centar Srbije oglušio o njena upozorenja da se krše propisi.Reagujući na tu objavu, glumica Nataša Ninković koja je deo filmske ekipe "Dare iz Jasenovca", napisala je sledeće:

- Jelena, pokušavam da saznam… Pogledala sam sve što si rekla, a i pričala sa kolegama, gledala pravilnik… Interesuje me gde su te nepravilnosti? Prvo: rekla si da su dva člana komisije u sukobu interesa. Hoćes li pojasniti šta to znači? Da je jedan od njih nekad igrao kod Gage u filmu? (A drugi klasni drug?). Pa po tome bi bile diskutabilne sve komisije koje su dale novac za razna ostvarenja? Drugo, film nema nagrade ni festivale? To nije preduslov, a i nije mogao da ih ima, pošto zbog korone nije imao premijeru u Beogradu. Treće, navela si da Glumački sindikat nije reprezentativan, pa tako ni članica žirija pretpostavljam nije “kao glumica” trebalo da bude u komisiji? Ne razumem, a koje udruženje jeste ako mi nismo? Zaista bih htela da mi objasniš "nepravilnosti" kojima od početka, kada ste čuli da se "Dara iz Jasenovca" kandiduje, imate sumnju.Jelena Mitrović na to je odgovorila da tekst koji je podelila "nije njen lični stav, već zvanična izjava tri reprezentativna udruženja".

- Nataša, ovo nije moj lični stav, vec zvanično saopštenje tri reprezentativna udruženja koja su dopis poslala nadleznim institucijama. Molim te pažljivo pročitaj tekst dopisa. Citirana izjava je Mile Turajlić, koja je dala otkaz u komisiji zbog spomenutih neregularnosti. Kada već pominješ Udruženje filmskih glumaca, oni nisu bili navedeni u uputstvu Filmskog centra Srbije i postupku kako se imenovala komisija. O sukobu interesa će već odlučivati neko ko je za to nadležan, a ne moja sumnja. Pozdrav - napisala je Mitrović.

Ninković je nakon toga ipak zatražila dodatna objašnjenja.- Pošto već idete javno u medijima, a i na mrežama, recite već jednom šta je to bilo kršenje pravilnika? Kada je bio rok? 1. decembar? Kada izlazite za tako jakim optužbama (ove gore navedene), kao što rekoh, ne spadaju u "kršenje"? Recite koje su to nepravilnosti koje su navele Milu Turajlić da izađe (dva sata pre zasedanja) iz komisije, među čijim članovima nije nalazila od početka istomišljenike u svojoj borbi da dokaže da "Dara" ne ispunjava uslove! Svi papiri i dokumentacija koju je tražila na kraju su joj dostavljeni? I na kraju, ostalo je samo da je problem u komisiji, koja ima, zamisli, drugo mišljenje od nje? Ili vas? Pa zašto bi vaš znoj i trud bio veći od našeg? - upitala je Ninković.

U međuvremenu, film "Dara iz Jasenovca" ostvario je još jedan uspeh. Ovo ostvarenje Predraga Gage Antonijevića zvaničan je kandidat i u okviru nagrada Zlatni globus, ali ne samo u kategoriji "najbolji strani film", već i u svim ostalim. Tako je mlada glumica Biljana Čekić, koja ima samo 12 godina, nominovana za najbolju žensku ulogu, rame uz rame s najvećim holivudskim imenima. Aleksandra Kovač, koja je sa svojim partnerom Romanom Goršekom pisala muziku za "Daru" nominovana je u kategoriji najbolje filmske muzike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati