"Nebesku udicu" režirao je velikan srpskog glumišta, pokojni Ljubiša Samardžić. Uprkos čuđenjima okoline, rešio je da započne snimanje filma o bombardovanju Srbije baš neposredno po okončanju NATO agresije na našu zemlju.

Ljubiša je tada prolazio i kroz ličnu borbu, kada se njegov sin Gaga borio za izlečenje od opake bolesti. Glumac je tada u radu našao način da se izvuče iz tamnog perioda u kom se našao.

Priča o nekoliko ljudskih sudbina tokom NATO agresije i nepobedivosti duha jedne beogradske ekipe, osvojila je srca kako mlađe tako i starije generacije. Gledajući grupu mladića koji uprkos bombama svako veče izlaze da igraju basket uz pomoć Rebrače, Đorđevića, Bodiroge i Željka Obradovića, domaći gledaoci dobili su gorko-slatko iskustvo.Film je simljen u roku od dva meseca, a glumci su nehotice pristali da rade iako im je sam honorar bio neizvestan.

"Nebeska udica" bila je Jugoslovenski kandidat za Oskara, ali je te godine, u veoma teškoj konkurenciji zlatnu statuu dobio film Pedra Almodovara "Sve o mojoj majci".

Ovo je lista uloga i glumaca kojii su maestralno odigrali karakteristične likove sa kojima je narod tada mogao da se poistoveti.

Kaja - Nebojša GlogovacGlavnu ulogu u filmu maestralno je odigrao Nebojša Glogovac, koji nas je napustio pre dve godine. Glogi je za ulogu Kaje dobio "Gran pri Naisa" na Filmskim susretima u Nišu. nI dalje se pamti čuvena rečenica koju Kaja izgovara sinu:

- Znaš kako se postaje pravi Šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže. I pobediš.

Tijana - Ana SofrenovićZa ulogu zabrinute majke Tijane, Kajina partnerka, koja svim silama pokušava da pobegne iz ratom zahvaćene Jugoslavije, Ana Sofrenović dobila je nagradu "Carica Teodora", za najbolju žensku ulogu na Filmskim susretima u Nišu.

Ana je godinama, živela i radila u Londonu. Snimala je popularne serije poput "Holby City", a onda je, kada se i razvela od supruga Dragana Mićanovića, rešila da se vrati u Srbiju.

Danka - Milena DravićSa ulogom Danke mogle su se poistovetiti i njen bol osetiti mnoge majke koje su izgubile decu u ratu tih godina. Milena je odigrala ulogu majke glavnog junaka filma, koja ostaje bez sina jedinca. Ostala je poznata Milenina replika iz filma "Teško meni kad deca prave decu".

I Milena Dravić napustila nas je pre dve godine.

Turča - Ivan JevtovićKao šarmantnog i dobrodušnog dečka iz kraja, poreklom iz Bosne i Hercegovine, Ivana Jevtovića publika je brzo zavolela.

Ivan je od 2011. godine stalni član Ateljea 212, a ostvario i veliki broj uloga u velikim ostvarenjima poput filma "Stršljen", "Normalni ljudi", kao i mnogim serijama kao što su "Crni gruja", "Psi laju, vetar nosi", "Vojna akademija", "Žigosani u reketu", a danas ga najviše gledamo kao doktora Refika u seriji "Urgentni centar".

Žozi- Katarina ŽutićĆerka Svetlane Bojković i Miloša Žutića ovim filmom ostvarila je prvu zapaženu ulogu, a i dan danas je po toj ulozi možda najviše i pamtimo. Igrala je Žozi, glavnu ribu iz kraja, oko koje su se momci borili, ali je njeno srce na kraju osvojio Turča.

Katarina je kasnije snimila "Dorćol Menhetn", "Pljačka Trećeg rajha", "Jesen samuraja", kao i serije "Mješoviti brak", "Ljubav i mržnja", "Nepobedivo srce", "Moja generacija Z", "Močvara". Trenutno Kažu gledamo u seriji "Tate", a nedavno je imala i premijeru najnovijeg filma "Ime naroda".

Zuba - Nikola KojoGlavnog mrzovoljca iz kraja i tatu majstora koji krije tugu iz prošlosti a koja opravdava njegov negativizam, svojom glumom doneo je veliki Nikola Kojo.

Kojo je nakon niza glumačkih uloga poput onih u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Vratiće se rode", "Ono kao ljubav", "Crni gruja", "Folk", kao i filmovima "Parada" i "Jesen samuraja", 2018. godine rešio da i sam snimi svoj film "Stado". Prošle godine snimio je i epizode planetarno popularne serije "SEAL", koja se snimala u Beogradu, a trenutno snima film "Košare".

Toza - Dragan BjelogrlićSvaki rat i nesreća uvek iznedre jednog snalažljivca, pa tako je i ovde postojao Toza, glavni švercer u gradu, kod koga si u doba nestašice osnovnih životnih namirnica u toku rata mogao sve da nađeš. Bjela je i ovu ulogu izneo onako kako samo on to zna.

Bjelogrlić je danas jedan od najpoštovanijih reditelja i producenata na ovim prostorima, a filmovi i serije koje je stvorio su najgledanija ostvarenja. Sve je krenulo serijom "Vratiće se rode", koju je snimao u svom rodnom Opovu, upravo o njegovim meštanima i njihovim životnim pričama.  Zatim su se nizali redom "Montevideo", "Senke nad Balkanom", "Tajkun", u kojima je i isam imao izvanredne uloge.Osim glumaca, zanimljivo je da Ljubiša Samardžić angažovao i tada najpopularnije košarkaške legende Jugoslavije, koji su retki koji su uspevali tih godina da našu zemlju predstave lepim povodima. Uprkos lošim uslovima ukojima se zemlja tih godina nalazila, košarkaška reprezentacija Jugoslavije uporno je donosila najsjajnije medalje sa najvećih takmičeja sveta.

Tako su se u filmu našli i Dejan Bodiroga, Aleksandar Saša Đorđević, Željko Rebrača, kao i tadašnji selektor reprezentacije Željko Obradović.