Film i TV

Irena Dedakin

17. 03. 2020. 19:11 0

Sedam filmova zbog kojih ćete se osećati bolje

Otkad je uvedeno vanredno stanje u našoj zemlji, a mere izolacije stupaju na snagu u sve većem broju država sveta, pokrenulo se pitanje šta raditi sa toliko slobodnog vremena? Iako morate da radite od kuće, činjenica je da imate par sati viška koje biste inače izgubili tokom vožnje ili klackanja javnim prevozom do posla.

Pored toga, ponuda filmova na televiziji u večernjim satima je blago apokaliptična, pa vam ne preporučujemo da izbor prepustite crnoj kutiji. Kao jednu od mera sprečavanja širenja panike i stresa, predlažemo vam listu filmova koji imaju moć da vas opuste, odvedu negde daleko ili jednostavno – nasmeju.

Pred vama je naš izbor TOP 7 ovakvih filmova:

7. The Intouchables

Francuska komedija iz 2011. godine ostvarila je veliki uspeh u našoj zemlji. Sale su bile pune, a od tada je film prikazan na domaćim kanalima više puta.

Priča prati mladog Drisa (kog glumi izuzetni Omar Saj - ovaj film mu je dodatno lansirao karijeru, pa se tako četiri godine kasnije pojavio i pored slavnog američkog glumca Bredlija Kupera u filmu "Burnt"), koji zbog nezavidne finansijske situacije prihvata posao staratelja sredovečnog i mrzovoljnog kvadriplegičara.

Ovaj neobični spoj momka iz siromašnog dela Pariza koji nije navikao na svet visoke umetnosti, i nepokretnog pripadnika višeg sloja francuskog društva, dovodi do bezbroj komičnih, na momente neprijatnih, ali pre svega ljudskih momenata.

Ovaj film će vam pomoći da se opustite, nasmejete i još jednom potvrdite da je u bilo kojoj kriznoj situaciji humanost iznad svega.

6. Breakfast on Pluto

Možda ste navikli da voljenog irskog glumca Kilijana Marfija gledate u popularnoj seriji "Peaky Blinders" u kojoj igra opasnog pripadnika birmingemske bande, ali spremite se za nešto potpuno drugačije - plavooki umetnik se 2005. godine snašao u ulozi žene.

Skinite mu frizuru (koju prezire) iz serije, dajte mu periku i haljinu, i Kilijan će zablistati kao najženstvenija devojka. Ovu komediju sa elementima drame režirao je irski reditelj Nil Džordan, a pripremajući se za ulogu Kilijan je proveo dosta vremena sa transvestitima, kako bi što bolje dočarao izazove sa kojima se suočava ova zajednica.

Kada je shvatio da većinu njih krasi određena doza "bezobrazluka", odnosno spremnosti da u sekundi odgovore na svaku moguću uvredu, Marfi je to primenio na lik "Kitten" u filmu, i tako smo dobili snažnu junakinju koja se ne boji gotovo ničega u svojoj nepresušnoj potrazi za majkom. Iako na momente tužan, ovaj film će vam dati uvid u neke druge živote, ali pre svega osvestiti koliku moć pruža imaginacija u momentima kada život nije onakav kakav bismo želeli da bude.

5. Patch Adams

Da li je potrebno reći bilo šta osim naglasiti da ovaj voljeni film krasi Robin Vilijams?

Iako smo ga tragično izgubili 2014. godine, ostavio je trag mnogim ostvarenjima koje publika nastavlja da voli. Jedan od tih dobro poznatih filmova je "Patch Adams", koji je u ovom trenutku možda najbitniji upravo zato što govori o važnosti humanog pristupa lekara svom poslu.

Kao najstariji student prve godine medicine, Peč uvodi drugačiji način ophođenja prema pacijentima i drma dotašnje funkcionisanje medicinskih ustanova. Uz humor, smeh i ispunjavanje bizarnih želja umirućim pacijentima, Adams uspeva da unese život u inače bezlično postojanje pacijenata.

Čini se da je ovaj film mogao da iznese samo Vilijams, a ostao je zapamćen i govor njegovog lika u filmu, u kojem između ostalog govori o potrebi da se ne leči samo bolest, već i osoba koja pati.

– Smrt nije neprijatelj, gospodo. Ako ćemo se boriti protiv bolesti, hajde da se borimo i protiv najvećeg oboljenja – ravnodušnosti. Posao doktora nije samo da spreči smrt, već i da poboljša kvalitet života – podsetio nas je tada voljeni komičar.

4. Forrest Gump

Nije potrebno puno pisati o ovom klasiku američke kinemtografije. U jeku vesti da je od koronavirusa oboleo slavni Tom Henks, "američki tata" kako su ga mediji nazvali, dobro je podsetiti se njegovog možda i najvoljenijeg filma. Iako je to potpuno subjektivno, jasno je da je ovo ostvarenje ostalo u srcima ljubitelja filmova širom sveta i da važi za jedno od onih dela koje rado gledamo kad god je na televiziji.

Avantura kroz koju dobro poznati Gamp prolazi, od obilaska SAD-a trčeći, preko lova na škampe sa svojim saborcem iz rata u Vijetnamu, pa sve do upoznavanja Kenedija, daje nam priliku da se upustimo u lutanje severnoameričkim kontinentom i promislimo Forestov svet mogućnosti.

Iako jednostavniji od većine ljudi, Forest igrom slučaja uspeva da proživi život o kojem ista ta većina sanja. Možda i najlepši momenat ovog filma, onaj kada slučajno sreće svoju voljenu Dženi tokom govora u Vašingtonu, olakšaće vam brigu tokom ovih neizvesnih dana.

3. Something’s Gotta Give

Dajen Kiton koja plače. I plače. Pa onda opet malo pusti suzu. Zašto je ovo na listi filmova koji bi trebalo da učine da se osetite bolje? Zato što niko ne glumi plakanje smešnije i dramatičnije od nje.

Romantična komedija iz 2003. godine čiju glumačku postavu uz jedinstvenu Kiton čine još Džek Nikolson i Kijanu Rivs, dala nam je zanimljivu priču o sredovečnim junacima koji se trude da savladaju sopstvene nesigurnosti i opet daju šansu ljubavi.

Neopterećujuće scene sa sjajnom ekipom holivudskih miljenika daće vam prekopotrebni odmor od svakodnevnice, a dramatično plakanje vam možda izazove suze od smeha.

2. St. Vincent

Bil Marej peva Dilanovu "Shelter from the storm." Garantujemo vam da će vas umiriti Marejeve smirene facijalne ekspresije koje se nisu mnogo menjale kroz različite uloge tokom njegove višedecenijske karijere.

1. The Big Lebowski

Šta novo reći o možda i najvoljenijem ostvarenju kultnih filmskih stvaraoca? Braća Koen su ovim filmom dobili poštovaoce širom sveta, pa tako i kod nas.

Priča prati trojicu najboljih drugara koji uživaju u kuglanju, ispijanju kafe i burgerima u "In-n-Out" lancu brze hrane. Naizgled opušteni i suncem obasjani losanđeleski život ovih junaka, iznenada se komplikuje kada jednom od njih, Batici, nepoznati ljudi ukradu tepih. Rolerkoster događaja koji nastaju kao posledica toga bilo bi teško prepričati, a i nema potrebe. Ono što ovaj film čini kultnim nije radnja, već likovi koji od 1998. godine pružaju ideje za maskenbale, a i sam film je inspirisao festival pod nazivom "Lebowski fest".

Trojica dobronamernih, ali suštinski različitih likova, upadaju u nevolju, a njihove reakcije na novonastalu situaciju će poslužiti ljubiteljima filmova za tumačenje dijametralno suprotstavljenih pogleda na svet. Ovo ostvarenje je dovelo do toga da entuzijasti izmisle i religiju zasnovanu na filozofiji glavnog lika, "Dudeism", a njeni članovi imaju dozvolu da legalno venčavaju ljude.

Koliko je bitno ubaciti reference o sopstvenoj žrtvi za američki narod tokom vijetnamskog rata, čak i u momentu prosipanja pepela svog najboljeg prijatelja? Da li se jevrejstvo prihvaćeno prilikom ulaska u brak "vraća" nakon razvoda, i zašto Doni ne želi da ućuti sa nebitnim pitanjima kada ga Volter lepo zamoli?

Poznavaocima ovog nepresušnog izvora inspiracije će biti jasan značaj ovih pitanja, a svima ostalima preporučujemo da dopustite da vas Batica u ovim teškim danima povede na jedno ludo i opuštajuće putovanje…

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati