Svet
23. 06. 2025. 19:36 3
Novo pravilo u restoranima vam se neće dopasti
Uvođenje minimalnog iznosa koji gosti restorana moraju da potroše ako žele da uđu izgleda postaje sve češća praksa po Evropi, pa nemojte da se iznenadite ako vas novo pravilo dočeka i na letovanju.
Hrvatski mediji nedavno su preneli iskustvo čitateljke iz italijanskog restorana u Salcburgu, gde je na ulazu stajala tabla: „Ulaz dozvoljen samo ako planirate da potrošite minimum 20 evra po osobi.“
- Bile smo umorne, konobar nam je prstom pokazao natpis na kome piše da ne možemo ući ako ne planiramo da potrošimo 20 evra. Nismo imale snage da tražimo drugi restoran, pa smo samo klimnule glavom i ušle - ispričala je.
Dve devojke naručile su po picu (13 €) i sok (4 €), ali to nije bilo dovoljno, pa su morale da uzmu i desert kako bi dostigle propisani minimum. Na kraju su pile i kafu i ukupno platile 53 evra, piše Dnevno.hr.
U Hrvatskoj su, navode, ovakvi natpisi retki, ali su poznati slučajevi da konobari upozore goste o minimalnoj potrošnji, posebno u luksuznim restoranima gde je teško proći ispod 100 evra po osobi.
„Minimalna konzumacija“ uz ležaljke na plaži
S druge strane, u Grčkoj nije nova praksa da, na primer, za set ležaljki na plaži dobijete precizno minimalan iznos koji je potrebno da potrošite na piće i hranu u tom restoranu. Dakle zvanično ne plaćate ležaljku, ali se zahteva određena „minimalna konzumacija“ od 5, 10, 20 evra, nekad i više. Ako potrošite više od tog minimuma (a verovatno hoćete), još bolje.
Uslov za rezervaciju u restoranu
Ipak, da je u pitanju sve prisutniji trend, postalo je jasno kad je početkom godine objavljeno da je nekoliko poznatih londonskih restorana usvojilo minimalne zahteve za potrošnju za rezervacije.
Zabrinuti zbog rastućih troškova, otkazivanja u poslednjem trenutku ili nedolaska gostiju, restorani primoravaju goste da se obavežu da će potrošiti minimalni iznos novca po osobi kada dođu, piše Euronews.
Tako u restoranu Gymkhana, koji ima dve Mišlenove zvezdice, svaki gost mora da plati najmanje 100 funti (121 evro); gurmanski indijski restoran Chutney Mary zahteva minimalnu potrošnju od 60 funti (73 evra), a suši restoran Araki, čak 300 funti (364 evra).
„Ako hoćete da sedite uz jedno pivo – ne žele vas“
Novi načini poslovanja vlasnika restorana pripisuju se pandemiji, odnosno pokušajima da se nakon korone ugostiteljstvo „vrati na noge“. Kada su se kafići i restorani ponovo otvorili, nije bilo dovoljno radnika, pa su poslodavci morali da nude veće plate onima koji su ostali. Osim toga, troškovi rada, energenata i namirnica značajno su porasli.
„Minimalni trošak“ nije jedino rešenje za kojim se poseže na račun gostiju.
Na Azurnoj obali neki restorani automatski dodaju 15 odsto napojnice na račun, a gostima se preporučuje da ostave i dodatne.
- Sve je kao u noćnim klubovima. Ako naručujete skupa pića, dobijate najbolji sto. Ako sedite s jednom pivom celu noć – više vas ne žele - rekao je jedan ugostitelj za Daily Mail.
Komentari 3
ostavi komentar