Svet

[ Izvor: Mediji ]

15. 10. 2024. 10:07 0

Ključa: Severna Koreja uništila delove puta, vojnici Južne Koreje zapucali

Vojnici Južne Koreje ispalili su hice upozorenja južno od Vojne linije demarkacije, kao odgovor na uništavanje puteva u Severnoj Koreji koji vode ka južnom delu Korejskog poluostrva, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na izvore iz Združenih šefova generalštabova Južne Koreje.

Zvaničnici državne odbrane rekli su da eksplozije na putevima nisu na bilo koji način uticale na vojnike Južne Koreje.

-Naše oružane snage odgovorile su paljbom u području južno od Vojne linije demarkacije - piše Jonhap, pozivajući se na vojsku.

Vlasti Severne Koreje ranije su uništile delove puta koji spajaju tu zemlju sa Južnom Korejom.

Kako je saopšteno iz Združenog generaštaba južnokorejske vojske (JCS), Severna Koreja je, nakon što je obećala da će prekinuti drumski i železnički saobraćaj sa Južnom Korejom, koji je nekada bio simboli međukorejske saradnje, uništila delove svojih saobraćajnica koji su je povezivali sa Južnom Korejom.

Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Severne Koreje od Južne, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe", prenosi agencija Jonhap.

Dve Koreje su povezane putevima i železnicama duž Gjeongui linije, koja povezuje južnokorejski pogranični grad Paju sa severnokorejskim Kaesongom i Donghai linije duž istočne obale.

Ovaj potez je preduzet u trenutku kada Severna Koreja pojačava međukorejske tenzije nakon što je njen vođa Kim Džong-un krajem prošle godine definisao dve Koreje kao "dve neprijateljske države," preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Severna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane Gjeongui i Donghi linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani Demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Severna Koreja saopštila da je ovog meseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga. Kim Jo-Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je nedavno da Kim Džong Un postaje sve veći saveznik Vladimira Putina. On je optužio Pjongjang da šalje vojnike koji se bore na strani Rusije i pozvao Zapad da zaustavi širenje rata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati