Svet

[ Izvor: Mediji ]

14. 10. 2024. 08:04 0

Kineska vojska opkolila Tajvan, došlo do upada?

Kina je ovog ponedeljka pre zore pokrenula vojne vežbe oko Tajvana, ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Tajvanska Obalska straža je objavila da je pritvorila Kineza zbog "upada" na jedno od manjih priobalnih ostrva.

- Ne isključuje se mogućnost da je slepi putnik na malom brodu mogao da bude povezan sa vojnom vežbom - navedeno je iz Obalske straže.

BBC prenosi da je iz Pekinga poručeno da manevri predstavljaju "oštro upozorenje" svima onima na Tajvanu koji se zalažu za "nezavisnost".

Britanski medijski servis navodi da ove vojne vežbe predstavljaju odgovor na prošlonedeljni govor tajvanskog predsednika Vilijama Laja, koji je poručio da će se odupreti "aneksiji" ostrva.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je osudilo ono što je nazvalo "iracionalnim i provokativnim ponašanjem" Kine i poručio da je ostrvo spremno da se brani.

Ministarstvo saobraćaja Tajvana je saopštilo da se prevoz i delatnosti u lukama na ostrvu odvijaju "normalno" uprkos kineskim vojnim vežbama u priobalnim vodama.

Amerika je, kao saveznik vlasti u Tajpeju, poručila da nadzire manevre kineske vojske.

BBC podseća da je Kina pokrenula manevre oko ostrva i kada je Laj izabran za predsednika ranije ove godine.

Navodi se da je prilikom tih vojnih vežbi pod nazivom "Zajednički mač 2024A" simulirana blokada ostrva, dok ovi dugo očekivani manevri "Zajednički mač 2024B" spajaju opkoljavanje ostrva sa kombinovanim vežbama borbe "u svim vremenskim uslovima".

Kina je povodom vežbi objavila i promotivni video snimak koji pokazuje da u manevrima učestvuju bojni brodovi, borbeni avioni, amfibijska desantna vozila, kao i oklopna vozila pešadije, ali i lanseri raketa.

Državni kineski list na engleskom jeziku Global tajms je naveo da video snimak pokazuje da je kineska vojska "spremna i sposobna da se angažuje u borbenim misijama".

Naslov video snimka bi mogao da se prevede kao "čekanje zore na oštrici mača".

Skaj njuz prenosi da je portparol Komande istočnog krila Narodnooslobodilačke vojske Kine kazao da će vežbe biti direktno usredsređene na ostrvo i da će se fokusirati na njegovu blokadu i kontrolu ključnih luka na Tajvanu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati