Svet

[ Izvor: Mediji ]

08. 10. 2024. 16:10 1

Oprez - jaja sadrže opasne hemikalije

Stanovnici grada Viler Sen Pol u severnoj Francuskoj dobili su ovog leta uznemirujuće upozorenje da ne jedu kokošija jaja, nakon što su testovi otkrili da lokalna jaja sadrže koktel potencijalno opasnih hemikalija PFAS.

Kako je preneo Politiko, u jajima su otkrivene nerazgradive "zauvek hemikalije", grupa veštačkih supstanci koje se ne razlažu i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući rak, oštećenje jetre i probleme sa plodnošću.

Nije u potpunosti jasno kako su hemikalije dospele u jaja, ali je sumnja pala na obližnju fabriku američkog hemijskog giganta "Kemours" (Chemours), koji proizvodi PFAS, koja je i sprovela testove, u skladu sa sporazumom sa lokalnim vlastima.

Održavanje poverenja lokalnog stanovništva bilo je posebno važno za kompaniju u vreme kada je planirala proširenje od 186 miliona evra za proširenje PFAS hemikalija, koje su od vitalnog značaja za proizvodnju zelenog vodonika - goriva bez ugljenika, koje je od centralne važnosti u evropskim planovima za dekarbonizaciju.

- Kada smo čuli da ce biti ogromnih investicija (u lokalnu fabriku)... svi su mislili da je projekat veoma dobra vest - rekao je zamenik gradonačelnika Aleksandra Uizil u intervjuu, ukazujući na otvaranje novih radnih mesta i korist za borbu protiv klimatskih promena.

On je dodao da se raspoloženje promenilo nakon što su novinski izveštaji otkrili "večno zagađenje PFAS-a".

Regionalne vlasti su kazale da ne znaju da li zagađenje dolazi iz fabrike "Kemours", ističući da neke od vrsta hemikalija PFAS u jajima, uključujući one sa najvećom koncentracijom, nisu povezane sa fabrikom, iako druge jesu.

Najavljeno je da će biti sprovedeni dalji testove kako bi zaključci bili "pouzdaniji".

PFAS se koristi za proizvodnju svega, od toplotnih pumpi i baterija do solarnih panela i vetroturbina, što su sve ključne tehnologije u klimatsko neutralnoj strategiji EU.

"Kemoursova" fabrika u Viler Sen Polu već proizvodi te hemikalije za upotrebu u peni za gašenje požara i premazima otpornim na mrlje za tekstil i građevinske materijale, dok nove investicije kompanije imaju za cilj povećanje proizvodnih kapaciteta za proizvodnju Nafiona - hemikalije koja pomaže odvajanju vode u vodonik i čisti kiseonik u procesu elektrolize.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati