Svet

[ Izvor: Mediji ]

03. 10. 2024. 16:33 2

Iranu se žuri: Atomska bomba je spremna?

Izrael je naneo ozbiljne gubitke Hezbolahu, libanskoj šiitskoj militantnoj grupi koju podržava Iran, i pokrenuo ograničenu kopnenu invaziju na jug Libana, gde se nalazi uporište ove organizacije. Pre toga, izraelske snage su likvidirale dugogodišnjeg lidera Hezbolaha, Hasana Nasralaha, u preciznom vazdušnom napadu na sedište grupe u predgrađu Bejruta. Ovaj napad predstavlja veliki udarac ne samo za Hezbolah, već i za Iran, ključnog saveznika i posrednika u regionalnim sukobima.

Prema izveštaju The Economista, obezglavljivanje Hezbolaha -uz smrt Nasralaha i više ključnih komandanata - moglo bi primorati Teheran da pojača svoja sredstva odvraćanja, uključujući ubrzanje razvoja nuklearnog oružja. Ova mogućnost postaje sve verovatnija nakon što je Izrael najavio oštar odgovor na iranski raketni napad, što dodatno podgreva tenzije u regionu.

Uklanjanjem Nasralaha, izraelske snage su ne samo oslabile Hezbolah, već su zadale težak udarac čitavoj strukturi tzv. iranske „osovine otpora“. Ova osovina uključuje proiranske posredničke grupe koje Iran koristi za sukobe sa Izraelom i za podrivanje zapadnih interesa na Bliskom istoku. Sličan udarac zadan je Iranu i u pojasu Gaze, gde su izraelske snage uništile veći deo infrastrukture Hamasa, čime je smanjena sposobnost Irana da predstavlja ozbiljniju pretnju svojim protivnicima.

Ovi porazi mogli bi primorati Teheran da se okrene svom nuklearnom programu, smatra The Economist, jer bi to bio najefikasniji način da se Iran suprotstavi pretnjama u slučaju daljih izraelskih ili zapadnih napada.

Njujork Tajms donosi drugačiji ugao na ovu temu, ukazujući na to da, iako se mnogo spekuliše o brzini napretka iranskog nuklearnog programa, stručnjaci veruju da je Teheranu potrebno najmanje godinu dana da razvije funkcionalnu nuklearnu bombu. Iako Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo civilni, analitičari upozoravaju da bi Iran mogao smanjiti vreme za izgradnju nuklearnog oružja, naročito ako se odluči na ubrzanje procesa.

Nuklearni stručnjaci, poput Hjustona G. Vuda i Zigfrida S. Hekera, tvrde da je Iran još uvek daleko od stvaranja funkcionalnog oružja, jer proces nije jednostavan. Čak i ako Teheran brzo obogati dovoljne količine uranijuma, potrebni su meseci ili čak godine da bi se taj materijal pretvorio u nuklearnu bojevu glavu. Razvoj sofisticirane nuklearne tehnologije i metalurgije, zajedno sa testiranjem oružja, zahteva preciznost i vreme, zbog čega stručnjaci smatraju da nuklearna pretnja iz Irana nije neposredna.

Iako se često govori o vremenskom okviru u kojem Iran može proizvesti nuklearno gorivo, pravi izazov leži u složenim tehničkim procesima neophodnim za pretvaranje tog goriva u oružje. Osim toga, Iranu bi bilo potrebno nekoliko nuklearnih bojevih glava pre nego što bi se usudio da jednu testira ili upotrebi, kako bi izbegao situaciju da ostane bez „municije“.

U zaključku, iako se iranski nuklearni program ubrzano razvija, stručnjaci veruju da je Teheranu potrebno još mnogo vremena i napora da izradi funkcionalnu nuklearnu bombu, što čini neposrednu nuklearnu pretnju malo verovatnom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati