Svet

[ Izvor: Mediji ]

04. 10. 2024. 10:31 0

Hteli da bace sliku vrednu 6 miliona evra: Našli je u podrumu (FOTO)

Portret otkriven u podrumu kuće u Kapriju, decenijama je u jeftinom ramu visio na zidu trgovca dok ga je njegova supruga opisivala kao "odvratan", a čitava porodica navijala da ga se reši.

Nakon što je na njega naišao 1962. godine, Luiđi Lo Roso je uzeo platno i odneo ga kući u Pompeju, gde ga je stavio u jeftini ram i okačio u dnevnu sobu gde je slika visila narednih nekoliko decenija. Portret, za koji se sad veruje da je iskrivljen prikaz Dore Mar, francuske fotografkinje i slikarke koja je bila Pikasova ljubavnica i muza, imao je umetnikov prepoznatljivi potpis u gornjem levom uglu.

Lo Roso, međutim, nije znao ko je on. Tek je mnogo kasnije njegov sin Andrea počeo da se raspituje nakon što je proučavao enciklopediju umetnosti koju mu je poklonila njegova ujna.

Porodica je na kraju potražila pomoć stručnjaka, uključujući i dobro poznatog detektiva za umetnost Mauricija Seraćinija. Nakon složene dugogodišnje istrage, grafolog Šincija Altijeri potvrdilla je da je potpis na slici zaista Pikasov.

Slika danas vredi oko šest miliona evra.

- Nakon što su sva ostala ispitivanja obavljena, dato mi je da proučim potpis. Radila sam na njemu mesecima, upoređujući ga sa onima na drugim originalima. Nema nikakve sumnje da je potpis njegov. Ne postoje dokazi da je lažiran - rekla je Altijeri za Gardijan.

Pikaso je često posećivao ostrvo Kapri, a veruje se da je slika nastala između 1930. i 1936. godine. Lo Roso je preminuo, ali njegov sin Andrea, koji sad ima 60 godina, zacrtao je cilj da otkrije umetnika koji stoji iza slike.

- Moj otac je sa Kaprija i sakupljao bi otpad i trgovao korišćenim stvarima. Sliku je pronašao pre nego što sam se rodio i nije imao pojma ko je bio Pikaso. Nije bio preterano obrazovan čovek. Dok sam čitao o Pikasovim radovima, gledao sam u sliku i upoređivao potpis. Uporno sam govorio ocu da su slični, ali on nije razumeo - istakao je Andrea Lo Roso.

Dodao je i da je bilo trenutaka kada je slika umalo završila u đubretu:

- Moja majka nije želela da je zadržimo, stalno je govorila da je odvratna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati