Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

29. 09. 2024. 10:35 0

ALARM Bez posla ostaje 400.000 ljudi?

Predviđa se da će Bugarska doživeti značajno smanjenje radne snage u narednoj deceniji, a procene ukazuju na smanjenje za više od 400.000 pojedinaca.

Ovaj pad se dešava usred rasta troškova rada, gde je Bugarska na drugom mestu u Evropskoj uniji. Prema podacima Evrostata iz drugog kvartala 2024. godine, Bugarska je zabeležila povećanje plata po satu od 15,4 odsto, dok je Hrvatska zabeležila najveći rast od 17,6 odsto, a za njom sledi Rumunija sa 15 odsto, podseća Novinite.com.

Lačezar Bogdanov, glavni ekonomista Instituta za tržišnu ekonomiju, osvrnuo se na dinamiku tržišta rada, navodeći da zajedničko tržište rada širom Evrope funkcioniše efikasno. On je napomenuo da zemlje istočne Evrope, izuzimajući Sloveniju, pokazuju brze stope rasta koje su dvostruko veće od proseka EU. Tokom proteklih šest godina, plate u Bugarskoj su se udvostručile, ali ovo povećanje proizilazi iz niske početne osnove, koju je opisao kao trajni problem.

Bogdanov je naveo nekoliko izazova sa kojima se bugarska preduzeća suočavaju. On je istakao da rast troškova rada ide uz projektovano smanjenje radne snage. U narednih 10 do 12 godina, i javni i privatni sektor će morati da se prilagode radu sa manje zaposlenih, koristeći tehnologiju za održavanje produktivnosti. Naglasio je neophodnost reformi kako bi se omogućilo osoblju da efikasno koristi svoje kvalifikacije, sugerišući da pojedinci sa visokim obrazovanjem ne bi trebalo da budu stavljeni na proste administrativne poslove, već da se umesto toga bave poslovima koji zaista zahtevaju njihovu stručnost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati