Svet

Direktno.rs

22. 09. 2024. 12:23 0

Babler ima plan kako da se obezbede bolji uslovi za rad u ekstremnim vremenskim uslovima

Andreas Babler, predsednik Socijademokratske partije Austrije (SPÖ) i nosilac liste na predstojećim parlamentarnim izborima u Austriji, traži bolje radne uslove za radnike na građevini koji su izloženi ekstremnim vremenskim prilikama, kao i za radnike u livnicama, perionicama i profesionalnim kuhinjama.

- Više od 200 smrtnih slučajeva od toplote svake godine jasno pokazuje: temperature iznad 30°C i direktno sunce ugrožavaju zdravlje. Potrebno je da zakon o radu učinimo klimatskim prihvatljivim. Pravo na slobodu od grejanja za posebno pogođene profesionalne grupe. Smernice mogu biti obezbeđene propisima za građevinske radnike. Pored toga, potrebno je obezbediti dodatne mere za specijalna "grejana radna mesta" kao što su livnice, perionice ili komercijalne kuhinje - više pauza u hladnim prostorijama i više slobodnog vremena za zaposlene - istakao je Babler i dodao:

- Za profesije relevantne za sistem, kao što je zapošljavanje u organizacijama za hitne slučajeve kao što je policija, trebalo bi da postoji maksimalno dnevno radno vreme od osam sati za aktivnosti na otvorenom, a tokom vrućih dana - uključiti dodatne, plaćene pauze. Obavezne mere za firme za temperature iznad 25 °C - u kancelarijskom prostoru potrebno je održavati znatno ispod 30°C. Ovo se može uraditi hlađenjem, senčenjem ili zelenilom - kaže Babler.

Osim toga, Babler je već ranije naveo da je potrebno skratiti radnu nedelju na četiri dana i smatra da bi bilo potrebno da se sprovede "probna faza". Četvorodnevna nedelja sa punom nadoknadom plata bi se realizovala zajedno sa kompanijama koje žele da pristupe takvom programu. Počelo bi sa zahtevnim profesijama kao što je, na primer, nega starih i bolesnih osoba. Uz to, Babler je protiv otvaranja prodavnica nedeljom, protiv "all in" ugovora ispod određene granice zarade i protiv "radne nedelje od 60 sati".

U Austriji živi oko 300.000 ljudi srpskog porekla, od kojih oko 200.000 samo u Beču, glavnom gradu. Parlamentarni izbori u Austriji se održavaju 29. septembra, a pravo glasa na njima imaju svi građani sa austrijskim državljanstvom, a glasanje je moguće i putem pošte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati