Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 09. 2024. 15:53 0

Poznati modni brend izgubio tužbu: Zatvaraju radnje?

Modni brend Next saopštio je da će možda morati da zatvori radnje, nakon što su izgubili pravni spor vredan 30 miliona funti oko jednakih plata za sve zaposlene.

Sud je prošli mesec presudio da bi Next trebalo da plaća zaposlenima u radnjama, koje su uglavnom žene, jednaku satnicu kao i muškim radnicima u skladištu.

Brend je tokom odbrane tvrdio da su plate u skladištu više zbog opšte visine plata na širem tržištu rada, što sud nije prihvatio, objašnjavajući da samo žele smanjiti trošak i povećati profit, iako su naglasili da nema dokaza "direktne diskriminacije" prema ženama.

Ulagačima su javili da će presuda uticati na sposobnost brenda da radnje učine "pojedinačno profitabilnima", što bi moglo dovesti do njihovog zatvaranja.

- Neizbežno je da neke od naših prodavnica više neće biti održive, ako se ova presuda potvrdi u žalbenom postupku. Materijalno povećanje operativnih troškova prodavnice rezultiraće zatvaranjem većeg broja radnji kad im istekne ugovor o zakupu i značajno će sprečiti našu mogućnost otvaranja novih prodavnica u budućnosti - prenosi njihovo saopštenje Daily Mail.

Istakli su i da će odluka suda imati negativne uticaje na njihova skladišta, gde neće moći povisiti plate, a da to ne učine i u prodavnicama.

Iako su potvrdili da će se žaliti na odluku suda, Next bi trebalo da plati više od 30 miliona funti da podmiri tužbu, koja je bila pokrenuta 2018. godine i uključivala više od 3.500 trenutnih i bivših radnika u njihovim radnjama.

Imaju oko 500 prodavnica u Velikoj Britaniji i Irskoj, uz još 206 franšiznih radnji u 33 druge zemlje. Radnici su rekli da se razlika između satnice zaposlenih u prodavnici i skladištu razlikuje do 3 funte, a prosečni gubitak plate iznosi više od šest hiljada funti po osobi.

Next je prema podacima koje su objavili u prvih šest meseci ove godine doživeo rast sveukupnih prihoda za 13,6 posto i sada iznose 2,9 milijardi funti, dok je profit porastao za 3,9 posto - na 432 miliona funti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati