Svet

[ Izvor: Mediji ]

08. 09. 2024. 07:52 2

Srbin pao zbog 540 kilograma kokaina (VIDEO)

Državljanin Srbije i četiri državljanina Italije uhapšeni su u velikoj akciji policije na otvorenom moru, dok su ukrcavali 540 kilograma kokaina na manji brod, u Kataniji, saopštila je Finansijska garda (GDF).

- Vojno osoblje Pokrajinske komande Katanije Finansijske garde, u saradnji sa finansijskom policijom Odeljenja za pomorske vazdušne operacije Palerma i Komandom za pomorske vazdušne operacije, kao i uz podršku Centralne službe za istraživanje organizovanog kriminala (SCICO), sproveli su operaciju protiv droge koja im je omogućila da identifikuju i zaplene 540 kg opojne supstance tipa kokain i uhapse 5 osoba - navodi se u saopštenju.

Pravili se da pecaju, a onda pokušali da utovare plen

Kako su naveli u saopštenju, operacija je rezultat ciljane preventivne kampanje koja ima za cilj praćenje saobraćaja i komercijalnih ruta na moru - zarad identifikacije sumnjivih ponašanja i dešavanja.

- U tom kontekstu, zahvaljujući bliskoj sinergiji koju je razvila Katanija Finansijska garda (GfD) Katanije sa vazdušnom i pomorskom komponentom i SCICO, sprovedeno je dnevno praćenje morskog dela između provincija Katanija i Raguza, koje su omogućile otkrivanje, između ostalog, anomalnih kretanja ribarske koče za koju je utvrđeno da je, umesto da peca, da izvuče nekoliko plutajućih paketa prisutnih u vodi - dodaje se u saopštenju.

Na brodu 18 paketa neverovatne težine i pakovanja

Garda je potom presrela plovilo, i izvršila dubinsku proveru, kojom je pronađeno 18 paketa, svaki težak oko 30 kilograma, koji se karakterišu posebnom pažnjom pri pakovanju, verovatno sa ciljem da se izbegne infiltracija vode kako bi se sačuvao sadržaj i, u isto vreme, sprečio opasnost od potonuća zahvaljujući nizu plovaka.

- Neobične metode pakovanja i anomalne metode izvlačenja dovele su do hipoteze da je to mogao biti tovar narkotičnih supstanci, najverovatnije istovarenih u more sa nekog od teretnih brodova koji plove tim delom obale, koji su čekali da se pokupe na drugom plovilu. Naknadno otvaranje i analiza paketa, potvrdile su prisustvo u njima brojnih blokova koji sadrže beličastu praškastu supstancu, što se, preliminarnim pregledom uz korišćenje brzih testova, pokazalo da je narkotik kokainskog tipa - navodi se u saopštenju.

"Pao" i Srbin među Italijanima

Ukupno je zaplenjeno 450 blokova, ukupne mase od oko 540 kilograma bruto, kao i navedeno plovilo. Tom prilikom je uhapšeno 5 lica, članova posade, i to - 4 državljanina Italije i 1 državljanin Srbije.

Oni se terete za krivično delo Nezakonita proizvodnja, promet i držanje opojnih ili psihotropnih supstanci.

- Operacija, omogućena konstantnom i sinergijskom akcijom koju sprovode operativne jedinice Finansijske garde na teritoriji i na moru, deo je šireg okvira svakodnevnih aktivnosti koje sprovodi finansijska policija, pokazujući efikasnost i posvećenost uređaja "Fiamme Gialle" u sprečavanju i borbi protiv svih oblika nedozvoljene trgovine. Identifikacija tolike količine droge sprečila je da narkotik bude predodređen da preplavi područja narkotika, sa veoma visokim profitom od preko 100 miliona evra - završava se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati