Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2024. 08:39 0

Uhapšen islamista, planirao terorističke napade (FOTO)

Pakistanski državljanin koji živi u Kanadi uhapšen je i optužen za planiranje napada na Jevrejski centar u Njujorku u znak podrške Islamskoj državi, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Muhamad Šahzeb Kan (20) optužen je za planiranje masovne pucnjave u Jevrejskom centru u Bruklinu 7. oktobra, tačno na godišnjicu Hamasovog napada na Izrael u kojemu je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Državni pravobranilac Merick Garland rekao je da je Kan, koji je takođe poznat kao Šahzeb Jadun, imao za cilj ubiti "što je više moguće Jevreja".

Prema optužnici, Kan je pokušao otputovati iz Kanade u SAD gde je nameravao upotrebiti automatsko i poluautomatsko oružje kako bi izvršio napad.

- On je dvojici policajaca na tajnom zadatku govorio o svojim planovima za stvaranje "prave ćelije" pristalica Islamske države za izvođenje napada. Dao im je uputstva da nabave puške, municiju i druge materijale za izvođenje napada te identifikovao određene lokacije za izvođenje napad - navodi se u optužnici.

Kan je odabrao Njujork jer ima "najveću jevrejsku populaciju u Americi", rekli su tužioci.

Kanadska policija saopštila je u petak da je uhapsila Kana u sredu 4. septembra u Ormstaunu (pokrajina Kvebek), južno od Montreala. Kan bi trebalo da se pojavi pred sudom u Montrealu 13. septembra.

Preti mu do 20 godina zatvora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati