Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2024. 10:33 0

Policija razotkrila lanac trgovine bebama

U Indoneziji otkriven je lanac trgovine bebama koji je "poslovao" preko društvene mreže Fejsbuk. Mališani su prodavani na Bali, a dobro organizovana grupa je delovala u gradu Depok u Zapadnoj Javi, oko 27 kilometara od glavnog grada Džakarte.

Novorođenčad su kupovali od roditelja za manje od 950 evra i prodavali strancima na Baliju po četiri puta većoj ceni, rekla je policija.

Oni su istakli da se dešavalo i da neko napravi unapred dogovor i isplati dogovorenu sumu pre dobijanja bebe.

Dosad je uhvaćeno osam osoba pod optužbama za trgovinu ljudima i kršenje zakona o zaštiti dece. Među uhvaćenima su dva para roditelja, dvoje ljudi koji su delovali kao izviđači i kupci, posrednik i broker koji je upravljao transakcijama, piše Independent.

Šef policije Depoka Arya Perdana rekao je da su deca reklamirana na Fejsbuku po cenama u rasponu od 580 do 870 evra. Trgovci bi zatim prevezli bebe u turističko središte Balija gde su ih prodali strancima za čak 2630 eura.

Lanac trgovaca bebama otkriven je nakon što su vlasti dobile dojavu javnosti.

Arya Perdana saopštio je da su uspeli zaustaviti prodaju dvoje novorođenčadi, devojčice i dečaka. Kriminalna grupa je već obavila pet takvih narudžbi na Baliju, dodao je.

- Dogovorili su se s budućim roditeljima pre nego što su bebe rođene, obećavajući hitan prevoz na Bali odmah nakon rođenja. Dakle, ako bi strancu trebala beba, prodali bi im - rekao je načelnik policije novinskoj kući Kompas.

Policija je otkrila da je žena prodala svoje dete za 10 milona rupija (oko 580 evra) nakon što je njen suprug odbio da podižu zajedno dete.

Sumnjaju i da su se ilegalne aktivnosti grupe proširile daleko izvan Balija, pa će proširiti i istragu na druga područja.

- Ono što smo do sada otkrili ograničeno je na Bali, ali organizirani međunarodni kriminal može se dogoditi bilo gde, a izvršitelji mogu biti na bilo kom mestu - rekao je Perdana.

U Indoneziji, osoba osuđena za trgovinu ljudima može biti osuđena na do 15 godina zatvora i novčanu kaznu od 600 miliona rupija. Kršenje zakona o zaštiti dece nosi istu maksimalnu zatvorsku kaznu, uz novčanu kaznu od 300 miliona rupija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati