Svet

[ Izvor: Mediji ]

03. 09. 2024. 08:17 0

Sud u Brazilu potvrdio zabranu društvene mreže X

Vrhovni sud Brazila doneo je jednoglasnu odluku da se društvena mreža X zabrani na teritoriji ove zemlje, što označava eskalaciju sukoba između Ilona Maska i brazilskih vlasti. Ova sudska odluka uključuje i oštre kazne za one koji pokušaju da zaobiđu zabranu korišćenjem VPN-a.

Sudije su jednoglasno glasale za gašenje X-a u Brazilu, platforme koja je ranije bila poznata kao Twitter. Iako kompanija X još uvek ima mogućnost da uloži žalbu na ovu odluku, platforma je suspendovana od petka, nakon što je sudija Aleksandar de Moraeš izdao nalog za njeno gašenje.

Moraeš, koji predvodi inicijative protiv širenja lažnih vesti i govora mržnje, suočava se sa kritikama zbog toga što, prema nekim mišljenjima, ugrožava slobodu govora. Njegov poslednji nalog dolazi nakon što je Ilon Mask ignorisao nekoliko prethodnih sudskih odluka, uključujući i zahtev za imenovanjem pravnog predstavnika za X u Brazilu.

Korisnici u Brazilu, njih oko 20 miliona, tokom vikenda su ostali bez pristupa ovoj društvenoj mreži. Prema nalogu sudije Moraeša, suspenzija će trajati sve dok X ne ispuni tri uslova: blokiranje profila sa anti-demokratskim ili kriminalnim sadržajem, plaćanje izrečenih kazni i imenovanje pravnog predstavnika u Brazilu.

Pored toga, sudije su podržale Moraešovu odluku da korisnicima VPN-a koji pokušaju da pristupe X-u bude izrečena dnevna kazna od 50.000 reala (oko 8.900 dolara). Međutim, nisu se bavili nalogom o blokiranju bankovnih računa Starlinka, Maskovog satelitskog internet provajdera, što je deo šireg pritiska na Maska da plati kazne izrečene za X.

U žalbi podnetoj prošlog petka, kompanija Starlink Brazil Holding LTDA zatražila je od Vrhovnog suda da ukine ovu odluku, tvrdeći da njihov internet biznis nije povezan sa slučajem protiv X-a. Međutim, sudija Kristijano Zanin je odbio ovu žalbu i zadržao blokadu finansijskih sredstava.

Brazilsku agenciju za telekomunikacije, Anatel, Starlink je neformalno obavestio da neće ispoštovati nalog o suspenziji X-a, što dodatno komplikuje situaciju i stavlja Maska pod još veći pritisak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati