Svet

[ Izvor: Mediji ]

02. 09. 2024. 23:57 3

Kompanija otpušta pola radne snage zbog Al-a

Kompanija Klarna, koja nudi opciju "kupi sada, plati kasnije", planira da se u narednim godinama reši skoro polovine svojih zaposlenih zahvaljujući efikasnosti koja, kako tvrdi, proizilazi iz njenog ulaganja u veštačku inteligenciju (AI). Kompanija je već smanjila broj zaposlenih sa 5.000 na 3.800 u protekloj godini i želi da taj broj smanji na 2.000 koristeći AI u marketingu i službi za korisnike.

Direktor Sebastijan Siemiatkovski rekao je za BBC da će ova otpuštanja omogućiti Klarninim preostalim radnicima veće plate. Međutim, on je upozorio da vlade treba da razmisle o tome šta da rade sa veštačkom inteligencijom, za koju predviđa da će imati "dramatičan uticaj" na radna mesta i društvo.

- Mislim da političari već danas treba da razmotre da li postoje druge alternative koje bi mogle biti efikasne za podršku ljudima - rekao je on u programu "Today" na BBC Radiju.

Siemiatkovski je naglasio da je previše pojednostavljeno samo reći da će se u budućnosti stvoriti nova radna mesta.

- Možda možete postati influenser, ali to je teško ako imate 55 godina - dodao je.

Nedavno širenje AI skrenulo je pažnju na njene prednosti i rizike. Ranije ove godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) je izjavio da veruje da će AI uticati na skoro 40% svih radnih mesta i da će "verovatno pogoršati ukupnu nejednakost".

U drugim sektorima, kao što je industrija igara, programeri već upozoravaju da gube posao zbog AI.

Strah sindikata

Klarna, koja je smeštena u Švedskoj i ima dve kancelarije u Velikoj Britaniji, otkrila je svoje planove za smanjenje broja zaposlenih dok je objavljivala privremene rezultate koji su pokazali da je njen prihod povećan za 27% na 13,3 milijarde švedskih kruna (oko 990 miliona funti).

- Naša dokazana efikasnost je dodatno poboljšana našim ulaganjem u veštačku inteligenciju, što je smanjilo operativne troškove i poboljšalo bruto profit - naveli su iz kompanije.

Ovo se dešava u trenutku kada sindikati upozoravaju na masovne gubitke radnih mesta usled rasta AI i pozivaju na donošenje zakona koji bi zaštitio radnike.

Siemiatkovski je rekao da će Klarna smanjiti broj zaposlenih kroz ono što je nazvao "prirodnim iscrpljivanjem" - efektivno zamrzavanje zapošljavanja, gde se osoblje ne zamenjuje nakon odlaska. Obično to znači da preostali radnici imaju veći obim posla.

Međutim, Siemiatkovski tvrdi da će AI preuzeti te poslove i čak smatra da bi to mogao biti "pozitivan razvoj" za pojedince koji bi mogli biti bolje plaćeni.

Iako je naveo da je "ključna" uloga vlade u razmatranju onih koji gube posao, rekao je da ne veruje da postoji "zaustavljanje napretka" za firme poput njegove.

- Važno je da Evropa i demokratije budu ispred u evoluciji AI - rekao je.

Smatra se da Klarna smanjuje broj zaposlenih u pripremi za izlazak na berzu, gde trenutno dominiraju firme koje značajno ulažu u AI, poput Nvidije i Microsofta. Ovo znači da bi Klarna, kao veliki zagovornik ove tehnologije, mogla biti privlačnija investitorima kada izađe na berzu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati