Svet

[ Izvor: Mediji ]

27. 08. 2024. 18:32 2

Ovo je najskuplji grad na svetu u 2024. godini

Novi indeks troškova života otkrio je najskuplja mesta za život, a na listi dominiraju švajcarski i američki gradovi. Troškovi života su svuda porasli u poslednjih nekoliko godina, ali postoje mesta gde su cene otišle u nebo.

Internet baza podataka Numbeo objavljuje Indeks troškova života svakih šest meseci, a upravo je objavljen onaj za sredinu 2024. godine. Procenjujući faktore kao što su cene namirnica, restorani i lokalna kupovna moć u nizu gradova, indeks objedinjuje sve podatke da bi došao do ukupne ocene troškova života, piše Time Out.

Možda neće biti previše iznenađenje saznati da je Ženeva trenutno najskuplji grad na svetu. Ovaj švajcarski grad ima ukupnu ocenu troškova života od 101,7, što ga čini najskupljim gradom na svetu. Iza njega sledi Cirih, koji je zauzeo drugo mesto sa ocenom 100,4, a oba su posebno visoka kada su u pitanju troškovi kupovine namirnica i restorana.

Njujork je na trećem mestu, San Francisko je četvrti, a Boston peti. U stvari, američki gradovi dominiraju na listi, ali vredi napomenuti da ovaj indeks čak ni ne uzima u obzir kiriju. Kada se uzme u obzir stanarina za stanovanje, rangiranje daje još veću sliku kojom dominiraju SAD.

"Velika jabuka" je zapravo grad koji se koristi kao kontrola u indeksu. Kada se uzme u obzir renta, Ženeva je na trećem mestu, sa ukupno 81,5 bodova. To znači da je, generalno, život tamo 18,5 odsto jeftiniji od života u Njujorku, ali da su pojedini faktori skuplji. Namirnice su dobile neverovatnih 111,4, što znači da bi prodavnica prehrambenih proizvoda u švajcarskom gradu koštala mnogo više od Njujorka, ali je kirija bila samo 59,6, što je činilo mnogo jeftinijom u tom pogledu.

Najam ili bez stanarine, ako tražite jeftino mesto za život, zvuči kao da SAD i Švajcarska možda nisu na vrhu vaše liste. U nastavku pogledajte ostale rezultate indeksa koje prenosi RTCG.

20 najskupljih gradova na svetu u 2024.

Ženeva
Cirih
Njujork
San Francisko
Boston
Rejkjavik
Vašington
Sijetl
Los Anđeles
Čikago
San Dijego
Kanbera
London
Portland
Oslo
Tampa
Majami
Singapur
Denver
Adelejd

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati