Svet

[ Izvor: Mediji ]

24. 07. 2024. 18:45 4

Rešena nedoumica: Da li probna dozvola važi u inostranstvu?

Ovih dana se pojedini vozači koji planiraju putovanje u Grčku interesuju da li probne vozačke dozvole važe u ovoj zemlji.

- Jedno pitanje samo, da li je iko išao kolima sa probnom dozvolom u Grčku i da li prave problem oko toga? - upitao je jedan korisnik.

Njegova poruka objavljena je na storiju Instagram stranice "Serbialive Beograd".

- Evo za sve, Grčka, kao i Severna Makedonija ne priznaju našu probnu dozvolu kao važeći dokument, dok Bugarska priznaje - odgovorio je jedan korisnik.

Međutim, Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da nema razloga da probne vozačke dovole ne važe u inostranstvu, a potom je dao i objašnjenje.

- U ranijoj verziji Zakona o bezbednosti saobraćaja bilo je određeno da se probna vozačka dozvola može koristiti samo u Republici Srbiji. Izmenama tog zakona koje su u primeni od 3. aprila 2018. godine, ta odredba prestala je da važi. Sa aspekta domaćeg zakonodavstva nema smetnji da se probna vozačka dozvola koristi van teritorije Srbije - naveo je Okanović za Kurir i dodao:

- Što se tiče priznavanja probnih dozvola od strane drugih država, nema razloga da inostrane države ne priznaju pravo na upravljanje vozilima licima sa probnom vozačkom dozvolom izdatom u Republici Srbiji, imajući u vidu da na obrascu dozvole nije upisano nikakvo ograničenje u pogledu vožnje van Srbije, i da je obrazac dozvole identičan obrascu klasične vozačke dozvole, što nije bio slučaj sa probnim dozvolama izdatim do 2018. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati