Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 07. 2024. 11:58 0

Haos u zemlji: Na ulicama vojska, uveden policijski čas (VIDEO)

Vojnici patroliraju jutros pustim ulicama glavnog grada Bangladeša, Dake, pošto je uveden policijski čas da bi se ugušili protesti u kojima je poginulo više od 100 ljudi ove sedmice, a koji su bili usmereni protiv vladinih kvota za zapošljavanje u državnoj službi.

U sukobima sa policijom tokom protesta koje su predvodili studenti poginulo je najmanje 105 ljudi, a hiljade su povređene ove sedmice, prema podacima iz bolnica širom Bangladeša, preneo je Rojters.

U Bangladešu je od četvrtka na snazi suspenzija interneta i usluga tekstualnih poruka dok je policija razbijala proteste, koji su nastavljeni uprkos zabrani javnih okupljanja.

Policijski čas neće važiti danas tokom dva sata da bi građanima bilo omogućeno da nabave zalihe i obave druge poslove, javili su lokalni televizijski kanali.

Što su izbili protesti

Nemiri širom Bangladeša u početku su izbili zbog toga što su se studenti žestoko protivili uvođenju novih kvota za državne poslove, uključujući kvotu od 30 odsto za zapošljavanje članova porodica onih koji su se borili za nezavisnost od Pakistana.

Policija je tokom proteklih pet dana ispalila suzavac i šok bombe da bi rasterala demonstrante koji su snage bezbednosti gađali kamenicama.

Zbog porasta broja poginulih i pošto policija nije mogla da obuzda nasilne proteste, vlada je u petak uvela nacionalni policijski čas i rasporedila vojsku.

Policijski čas ce trajati do nedelje ujutru, kada će vlada proceniti situaciju i odlučiti o daljim koracima.

Demonstracije je izazvala visoka nezaposlenost među mladima koji čine gotovo petinu od ukupno 170 miliona stanovnika, navodi britanska agencija.

Međunarodne grupe za ljudska prava kritikovale su delovanje snaga bezbednosti tokom protesta u Bangladešu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati