Svet

[ Izvor: Mediji ]

18. 07. 2024. 12:56 0

7 reči koje pokazuju da je tekst verovatno napisala AI

Upotreba veštačke inteligencije za pisanje postaje sve češća, a prepoznavanje tekstova generisanih uz pomoć AI može biti izazovno. Iako ne postoji siguran način da se samo na osnovu reči zaključi da je tekst pisan uz pomoć AI, određene reči mogu biti indikativne. Nedavno istraživanje to je pokazalo na zanimljiv način.

Tim istraživača sa Univerziteta u Tibingenu i Univerziteta Nortvestern analizirao je milione sažetaka naučnih radova kako bi identifikovao reči koje su postale znatno učestalije nakon pojave alata kao što je ChatGPT. Nakon isključivanja reči povezanih sa specifičnim događajima, poput "Ebola" ili "lockdown", pronašli su reči koje su naglo postale popularne.

Među njima su:

- Delves
- Showcasing
- Underscores
- Comprehensive
- Crucial
- Intricate
- Pivotal

Neke od ovih reči, poput "delves", zabeležile su značajan porast u upotrebi, dok su druge, kao "comprehensive", imale manji porast. Kada se nekoliko ovih reči nađe zajedno u tekstu, verovatnoća da je tekst pisan uz pomoć AI se povećava.

Istraživači su procenili da je do 10 odsto nedavno objavljenih radova napisano uz pomoć AI. Radovi iz zemalja gde engleski nije maternji jezik, kao što su Kina i Južna Koreja, imali su veću verovatnoću da budu označeni kao pisani uz AI asistenciju.

Ovakvi nalazi mogu pomoći u razvoju alata za prepoznavanje AI pisanja, ali AI alati će se verovatno prilagoditi i zaobići ove metode detekcije.

Umesto da koristite specifične reči kao pokazatelje AI pisanja, važno je obratiti pažnju na opšti stil i ton teksta. Reči kao što su "delves" i "pivotal" često se koriste da bi tekst zvučao ozbiljnije i autoritativnije. U eri pre ChatGPT-a, ovakve reči su uglavnom bile znak da je autor nesiguran i da želi da impresionira, piše Inc.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati