Svet

D. Lj.

10. 06. 2024. 21:14 6

Slabi moć VUČIĆEVOG prijatelja Orbana

Prvi rezultati izbora u Mađarskoj za Evropski parlament, kao i lokalnih održanih u nedelju pokazali su znake slabosti autoritarnog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske stranke Fides uz veliki izazov njihovoj skoro 15-godišnjoj vladavini. Uprkos svemu tome Orban je proglasio ubedljivu pobedu, nešto slično kao i njegov veliki prijatelj Aleskandar Vučić.

Sa 99 odsto prebrojanih glasova, nova Partija poštovanja i slobode (Tisza) Petera Mađara, bivšeg visokog zvaničnika Fidesa, osvojila je 29,7 odsto glasova. Konzervativno-populistički Fides je u koaliciji sa nekoliko manjih partija osvojio 44 odsto glasova - znatno manje od 52 odsto koliko je dobio na izborima za Evropski parlament 2019. godine. U protekle dve decenije Fides je sam na jednim izborima osvojio manje od 50 odsto. Prema tim još nezvaničnim rezultatima, Orban će u Evropskom parlamentu, umesto dosadašnjih 13, imati 11, a partija desnog centar Tisza sedam poslanika.Mađar je početkom maja rekao pristalicama da u zemlji dolaze promene koje sadašnji lideri neće moći da spreče. Predsednik Srbije još ne šalje nikakve čestitke "velikom prijatelju srpskog naroda". Zanimljivo je da je evropski poslanik nemačkih Zelenih Rajnhard Bitikofer odlazak Sija u Srbiju i  Mađarsku svojevremeno video kao "provokaciju" prema EU. Bitikofer je Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao "dvojicom najvažnijih vazala Kine u Evropi".

I Orban govori o nemirnoj deceniji pred nama. Rat u Ukrajini će potrajati, biće nestašica, teško će se živeti. Kao Orban Mađare, Vučić tako plaši žitelje Srbije. Zato i ne vredi više da se čudimo šta su sve u stanju da izgovore Vučić, Orban i njima slični, i da pokazujemo kako mogu biti strašne posledice takvih reči. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neprestano izjavljuje da toliko ceni bliskost sa Viktorom Orbanom da će ga ovekovečiti spomenicima u čast Orbanu "kad ga više ne bude". Rekao je da je odnos sa Mađarskom izuzetno važan za Srbiju i da je sam Viktor Orban njegov veliki prijatelj koji je najzaslužniji za odnos ove dve zemljle.

Vredi napomenuti da je Fides samo jednom u poslednje dve decenije osvojio manje od 50 odsto glasova, osvojivši 47,4 odsto glasova na izborima 2004. godine. Pitanje je da li će i u kojoj meri ostati "najdraži" u očima prvog čoveka Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati