Svet

[ Izvor: Mediji ]

09. 06. 2024. 12:55 0

Paja Patak danas puni 90 godina (VIDEO)

Crtani junak Paja Patak ugledao je svetlost dana 9. juna 1934. godine.

Paja, beli patak, obučen u plavo mornarsko odelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 90 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija.

Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija svoju "srpsku verziju imena" - Paja Patak.

On se prvi put pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije "Luckaste simfonije" (Silly Symphonies), a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju (Miki Maus) opadala popularnost i Volt Dizni je želeo da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu "Pomoć siročićima", u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.

Pored "kratkih živaca", Pajin veliki problem je to što on jako voli zlato i blago i opsednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju.

Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave devojka Pata, čije ponašanje ga često "izluđuje", kao i njegova tri sestrića - Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

Ovaj nervozni patak je 2004. godine konačno dobio svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu "najpoznatijeg patka na svetu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati