Svet

[ Izvor: Index.hr ]

01. 06. 2024. 18:49 6

"Smejali su se dok su me mučili": Jeziva ispovest ukrajinskog vojnika koji je preživeo PAKAO

U roku od sat vremena nakon što su ga ruske bezbednosne snage uhapsile, Romanu Šapovalenku zaprećeno je silovanjem. Tog 25. avgusta 2022. godine, jutro nakon Dana nezavisnosti Ukrajine, tri naoružana i maskirana službenika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) upala su u njegov dom u ukrajinskom lučkom gradu Hersonu, koji su u to vreme okupirale ruske snage.

Sproveli su pretres tražeći inkriminišuće dokaze. Poruka u Šapovalenkovom mobilnom u kojoj su ruski vojnici nazivani "orcima" - što je podrugljiva referenca na zle sile u knjigama Dž. R. R. Tolkina i popularna ukrajinska uvreda za rusku vojsku - bila im je dovoljna. Kaže da su ga vezali i s povezom na očima ugurali u neobeleženi automobil.

Danima nakon toga Šapovalenko kaže da je više puta bio izložen strujnim udarima u području genitalija, pretilo mu se silovanjem staklenom bocom i sterilizacijom, piše CNN.

- Činilo se da imaju fetiš na genitalije. Ponekad bi se vrata otvorila, a oni bi rekli: "Izvadićemo palice i silovaćemo sve ovde" - rekao je 39-godišnji šef farme.

Opisujući detalje svog iskustva, Šapovalenko bi ponekad zastao kako bi se nervozno nasmejao. Rekao je da mu smisao za humor pomaže u oporavku, za koji zna da će biti dugotrajan. Rusi su to, rekao je, mrzeli:

- Malo sam se našalio i nije im se svidelo. Dobio sam udarac zbog toga.

Šapovalenkovo iskustvo seksualnog nasilja od ruskih snaga uobičajeno je među Ukrajincima, vojnicima i civilima koji su bili zatočeni otkako je Rusija pokrenula invaziju pre više od dve godine.

Malo je muškaraca javno progovorilo o svom iskustvu, ali ukrajinski tužioci i udruženja za zaštitu ljudskih prava kažu da muške žrtve polako postaju većina. Zločini se često ne prijavljuju zbog stigme i srama. U poslednjem godišnjem izveštaju Veća bezbednosti Ujedinjenih nacija o seksualnom nasilju povezanom sa sukobima navodi se da je 2023. u Ukrajini dokumentovano 85 slučajeva, koji se odnose na 52 muškarca, 31 ženu, jednu devojčicu i jednog dečaka.

Skidanje, genitalni elektrošokovi, pretnje silovanjem...

CNN je intervjuisao četvoricu preživelih muškaraca, dvojicu lično i dvojicu telefonom, i dobio svedočanstva još dvojice koje su ruske jedinice zatočile u pet okupiranih ukrajinskih regija - Hersonu, Donjecku, Zaporožju, Harkovu i Krimu. Svi su opisali kako su bili podvrgnuti prisilnom svlačenju, genitalnim elektrošokovima - najčešće žicama vojnog poljskog telefona TA-57 iz sovjetske ere, poznatog kao Tapik - i pretnjama silovanjem.

Roman Černenko kaže da je proveo sedam meseci u ćeliji zatvora u gradu Olenivki, u istočnoj regiji Donjeck, nakon što su ga ruski vojnici zarobili u području Mariupolja. Ovaj 29-godišnji obaveštajni oficir ukrajinske vojske - koji nosi ratni nadimak Omen - opisao je kako su ga mučili čak tri puta dnevno, svaki dan u četiri meseca.

- Tapik je vojni telefon s dve žice. Jedan je povezan s vašim testisima, drugi s vašim prstom, a oni samo pojačavaju struju. Samo nastavljaju sve dok im osoba ne kaže šta im treba - rekao je Černenko za CNN.

Černenko je pušten u razmeni zarobljenika u januaru 2024. i još se oporavlja od mučenja. U razgovoru za CNN nekoliko nedelja nakon puštanja, na dan kada je zaprosio svoju devojku, rekao je da su mu misli o njoj i majci dale snagu da preživi zatočeništvo.

"Smejali su se dok su me mučili"

- Smejali su se dok su me mučili. Govorili su mi da mi majku j**u Čečeni. Vodili su me dva puta na streljanje, pretili su mi silovanjem - rekao je Černenko.

Do početka maja Ukrajina je zvanično zabežila 293 slučaja seksualnog nasilja. Oko 37.000 ukrajinskih državljana vode se kao nestali, prema kancelariji ukrajinskog pravobranitelja, a za hiljade se veruje da se nalaze u ruskom pritvoru i da im preti mučenje i seksualno nasilje. Ali stvarne razmere takve vrste nasilja počinjenog tokom rata možda nikada neće izaći na videlo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati