Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

20. 05. 2024. 21:31 2

U Crnoj Gori u ćelijama peku rakiju

U zatvoru je izuzetno lako upasti u zamku bolesti zavisnosti. I od droge, ali i od lekova. U zatvoru postaneš zavisan od standardne terapije koja se deli, poput lekova protiv bolova za glavu, zatim bromazepana, leksilijuma, do buprenorfina..., kaže za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Ivan (ime izmenjeno zbog čuvanja identiteta), sagovornik koji je pristao na razgovor pod uslovom anonimnosti.

Ovaj mladić služio je više puta kaznu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore (UIKS). U zatvoru je imao najteže trenutke bolesti zavisnosti, ali je, kako kaže, tu i odlučio da promeni smer života. Zatvor i dalje nema i ne sprovodi programe za nolest zavisnosti konstatovano je iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Godišnjem izveštaju ove institucije za 2023. godinu, pišu podgoričke Vijesti.

Nadalje se navodi da se psihijatrisko lečenje u UIKSu uglavnom svodi na medikamentozni tretman, da je psihoterapijski tretman za lica zavisna od psihoaktivnih supstanci ograničenog dometa, kao i da se ni radno-okupaciona terapija ne sprovodi u potrebnom obimu.

- Zatvor je dug i kad je kratak. Supstance ti pomažu da preguraš -  objašnjava Ivan.

Prema podacima koje dobijamo od osoba na izdržavanju zatvorske kazne, i od onih koji su ranije bili u zatvoru, u UIKS-u postoji mreža snabdevanja drogom. Iz ove organizacije naglašavaju da nemaju podatke o načinima na koje droga ulazi u zatvorski sistem.

Takozvani "liftovi" su glavno sredstvo razmene robe u zatvoru, uglavnom nelegalne, potrvdilo je više sagovornika CIN-CG. Za "lift" je potrebna najlonska kesa i neko sredstvo, obično čaršav ili metla koje će spustiti tu kesu, u susedne sobe, uzduž ili popreko. Osim toga, razmene se dogovaraju i dovikivanjem.

- Kad jedna grupa šeta, onda možete doviknuti nekome i dogovoriti što god vam treba - kaže za CIN-CG Marijan (ime je pseudonim).

Više sagovornika CIN-CG-a tvrdi da su uvereni da pojedini korumpirani zaposleni UIKS-a, naročito komandiri, učestvuju u nabavci droga ili "gledaju kroz prste" zatvorenicima kada su u pitanju razne aktivnosti, a sve za određenu svotu novca. Sagovornici CIN-CG-a tvrde da oni nisu učestvovali u ovakvim radnjama, ali da su svedočili ili čuli priče o tome od zatvorenika kojim veruju.

- Za vreme mog boravka u zatvoru pekla se rakija u ćeliji, i to sve na znanje komandira - kaže za CIN-CG Petar (ime je izmenjeno zbog zaštite identiteta).

Već pomenuti Darko tvrdi da je svedočio zlostavljanju jednog zatvorenika od strane komandira.

- On mu je platio veću svotu novca da mu nabavi telefon. To se kreće i do 1.000 evra. Dobio je telefon, ali bi mu ga komandir uzimao i tražio dodatni novac da mu ga da na korištenje - objašnjava ovaj sagovornik CIN-CG-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati