Svet

Direktno.rs

18. 05. 2024. 08:37 2

"Emanuele, ne verujemo u to": Zelenski "odjavio" Makrona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je u petak u intervjuu za agenciju Frans pres da odbacuje ideju o primirju u ratu sa Rusijom za vreme Olimpijskih igara u Parizu, što je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Rekao sam: Emanuele, ne verujemo u to. Zamislimo na trenutak da postoji primirje. Pre svega, ne verujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće povući svoje trupe. Treće, (...) reci mi, Emanuele, rekao sam, ko grantuje da Rusija neće iskoristiti ovo da dovede svoje trupe na našu teritoriju - ispričao je Zelenski.

- Nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju - dodao je.

Nekoliko sati ranije, ruski predsednik Vladimir Putin, koji je otputovao u Kinu, implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjen pristup Olimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu.

Makron je kazao da želi da "učini sve" da za vreme Olimpijskih igara u celom svijetu vlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsednik Kine Si Đinping dao podršku početkom maja.

Si i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, koliko se zna, nisu razgovarali o toj temi.

U intervjuu AFP-u Zelenski je takođe rekao da "Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev".

- Nemaju snage za veliku ofanzivu na glavni grad kao što su učinili na početku invazije - rekao je Zelenski, koji smatra da su Donbas na istoku i Harkov na severoistoku glavni ciljevi Kremlja.

Ukrajinski predsednik je naglasio i da njegova zemlja ima samo četvrtinu protivvazdušnih sastava za odbranu koji su joj potrebni i da joj treba još 120 do 130 borbenih aviona F-16 kako bi preotela Rusiji dominaciju u vazduhu.

Kazao je i da bi želeo da i Kina na neki način učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švajcarska organizuje u junu, bez Rusije.

- Želeo bih da vidim Kinu uključenu u mirovni samit - rekao je Zelenski i zaključio:

- Globalni igrači poput Kine imaju uticaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na svojoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, to će više Rusija morati da se pomiri sa tim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati