Svet

[ Izvor: N1 ]

16. 04. 2024. 19:29 6

Srbin s hrvatskim pasošem greškom sebe i bebu upisao kao Hrvate - i to je početak priče

Detalji najnovijeg spora protiv Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava... Srbin s hrvatskim pasošem koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama podneo je tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na porodični život.

On je, kako proizlazi iz saopštenja Evropskog suda za ljudska prava o ovom slučaju, još 2007. došao u hrvatski konzulat u Njujorku kako bi prijavio rođenje svog sina. Pomešao je, stoji u tužbi, pojmove narodnosti i državljanstva, te je u obe rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati. Želeo je da bude ubeleženo da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi. Međutim, upisao je u obe rubrike da su Hrvati.

Nakon što je primetio grešku, tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave te podatke.

Međutim, zahtev za ispravku upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tokom registracije nadležna tela nisu pogrešila i da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promenu.

Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na porodični život što ga štiti Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Evropski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske. Traži od predstavnice Republike Hrvatske u Strazburu da odgovori na pitanje da li je podnosiocu tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promena narodnosti u izvodu iz matične knjige rođenih.

“Da li je moguće prema hrvatskim propisima promeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz matične knjige rođenih za ovog čoveka pre 2007. godine?”, ostala su pitanja na koja odgovor Evropskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore, sud će presuditi da li je Hrvatska u ovom slučaju kriva i da li je svom državljaninu povredila pravo na porodični život.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati