Svet

[ Izvor: Forbes Srbija ]

02. 04. 2024. 13:59 1

Građanima Srbije 4.600 dozvola za rad u Hrvatskoj

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske pokazuju da je u prva dva meseca ove godine izdato 4.638 dozvola za rad građanima Srbije. U januaru bilo ih je 1.321, dok je februaru izdato još 3.317 dozvola.

Ukupno posmatrano, građani Srbije su četvrti najbrojniji strani radnici u susednoj zemlji. U odnosu na zemlje regiona više dozvola izdato je samo državljanima Bosne i Hercegovine, ali ono što je primetno jeste da su naše, u odnosu na prošlu godinu, pretekli Nepalci i Indijci, navodi Forbes Srbija.

Nepalcima su u prva dva meseca izdate čak 10.242 dozvole, Bosancima 8.655, a Indijcima 5.011. Takođe, Filipinci prete da preuzmu četvrtu poziciju jer su sada na 4.278 izdatih dozvola. Ka vrhu se probijaju polako i radnici iz Bangladeša (gotovo 3.300 dozvola u prva dva meseca), a nešto više iza su Makedonci, stanovnici Kosova, Turci i Uzbekistanci.

Dok se raspored najzastupljenijih stranih radnika osetnije menja u pogledu nacionalnosti, delatnosti u kojima su angažovani se praktično ne menjaju u odnosu na prošlu godinu. Najviše dozvola izdato je građevinskim radnicima. Slede turizam i ugostiteljstvo, industrija, saobraćaj i trgovina.

Podaci za celokupnu prošlu godinu pokazuju da je najviše radnih dozvola izdato državljanima Bosne i Hercegovine - 38.236. Na drugom mestu bili su građani Srbije sa 24.028 dozvola dok su treći bili Nepalci - 23.493. Indijci su bili četvrti sa "tek“ 15.627 dozvola.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati