Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 03. 2024. 08:02 1

Teroristi nišane Evropu: Rusija je bila početak

Pre pet godina, kurdska i arapska milicija koju podržava Amerika proterala je borce Islamske države iz sela u istočnoj Siriji, poslednjeg dela teritorije grupe. Od tada, organizacija koja je nekada držala samoproglašeni kalifat širom Iraka i Sirije metastazirala je u tradicionalniju terorističku grupu - tajnu mrežu ćelija od zapadne Afrike do jugoistočne Azije angažovanih u gerilskim napadima, bombardovanju i ciljanim ubistvima. Upravo je najbrutalnija grupa ISIS-K preuzela odgovornost za teroristički napad u Rusiji, a američki zvaničnici strahuju da u narednih šest meseci može da se dogodi novi napad.

Nijedna od podružnica grupe nije bila tako neumoljiva kao Islamska država u Horasanu, koja je aktivna u Avganistanu, Pakistanu i Iranu i cilja na napade na Evropu i šire. Američki zvaničnici kažu da je grupa izvela napad u blizini Moskve u petak, ubivši na najmanje 137 ljudi, dok je ranjeno preko 180 osoba.

Potpis ISIS-a

U januaru, Islamska država Horasan, ili ISIS-K, izvela je dva bombaška napada u Iranu u kojima je ubijeno na desetine i ranjeno stotine drugih na komemoraciji bivšem iranskom generalu Kasimu Sulejmaniju, koji je četiri godine ranije bio meta američkog udara dronom.

- Pretnja od ISIS-a i dalje je značajan problem za borbu protiv terorizma. Većina napada ISIS-a na globalnom nivou su se zapravo dogodili od strane delova ISIS-a koji se nalaze izvan Avganistana - rekla je Avril Hejns, direktorka nacionalne obaveštajne službe Amerike ovog meseca pred senatskom komisijom.

General Majkl E. Kurila, šef Centralne komande vojske, rekao je u četvrtak pred komisijom Predstavničkog doma da ISIS-K "zadržava sposobnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u inostranstvu za samo šest meseci bez malo ili bez upozorenja".

Američki stručnjaci za borbu protiv terorizma, piše Njujork tajms, odbacili su navode Kremlja da Ukrajina stoji iza napada u blizini Moskve u petak.

- Modus operandi je bio klasični ISIS - rekao je Brus Hofman, stručnjak za terorizam u Savetu za spoljne odnose.

Napad je bio treća kacija u koncertnom prostoru na severnoj hemisferi koji je ISIS izvršio u poslednjoj deceniji, rekao je Hofman, nakon napada na pozorište Bataklan u Parizu u novembru 2015. i bombaški napad samoubice na koncertu Arijane Grande u Mančester Areni u maju 2017.

Islamska država Horasan, koju su 2015. godine osnovali nezadovoljni pripadnici pakistanskih talibana, izbila je na međunarodnu džihadističku scenu nakon što su talibani srušili avganistansku vladu 2021. Tokom povlačenja američke vojske iz zemlje, ISIS-K je izvršio samoubilački napad na međunarodni aerodrom u Kabulu u avgustu 2021. u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i čak 170 civila.

Osujećeni napadi u Evropi

Prošlog jula, Nemačka i Holandija su koordinirale akcijama hapšenja protiv sedam tadžikistanskih, turkmenskih i kirgiskih pojedinaca povezanih sa mrežom ISIS-K za koje se sumnjalo da su planirali napade u Nemačkoj.

Trojica muškaraca uhapšena su u nemačkoj državi Severna Rajna-Vestfalija zbog navodnih planova za napad na Kelnsku katedralu u novogodišnjoj noći 2023. Racije su povezane sa još tri hapšenja u Austriji i jednim u Nemačkoj 24. decembra. Četiri osobe su navodno delujući kao podrška ISIS-K.

Američki i drugi zapadni zvaničnici za borbu protiv terorizma kažu da su ove zavere organizovali niži operativci koji su relativno brzo otkriveni i osujećeni.

- Do sada, ISIS-K se prvenstveno oslanjao na neiskusne operativce u Evropi kako bi pokušali da unaprede napade u njeno ime - rekla je Kristin S. Abizaid, šef Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, pred odborom Predstavničkog doma u novembru.

Ali, postoje zabrinjavajući znaci da ISIS-K uči iz svojih grešaka. U januaru su maskirani napadači napali rimokatoličku crkvu u Istanbulu, ubivši jednu osobu. Ubrzo nakon toga, Islamska država je, preko svoje zvanične novinske agencije Amak, preuzela odgovornost. Turske snage reda uhapsile su 47 osoba, većinom državljana Centralne Azije.

Opasnost za zapadne zemlje

Od tada su turske snage bezbednosti pokrenule masovne kontraoperacije protiv osumnjičenih ISIS-a u Turskoj, Siriji i Iraku. Nekoliko evropskih istraga baca svetlo na globalnu i međusobno povezanu prirodu finansija ISIS-a, prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz januara, u kojem je Turska identifikovana kao logističko središte za operacije ISIS-K u Evropi.

Napadi na Moskvu i Iran pokazali su više sofisticiranosti, rekli su zvaničnici za borbu protiv terorizma, što sugeriše veći nivo planiranja i sposobnost da se uđe u lokalne ekstremističke mreže.

- ISIS-K je bio fiksiran na Rusiju u poslednje dve godine, često kritikujući predsednika Vladimira Putina - rekao je Kolin P. Klark, analitičar za borbu protiv terorizma u Soufan Group, konsultantskoj firmi za bezbednost sa sedištem u Njujorku.

Značajan deo pripadnika ISIS-K je poreklom iz Centralne Azije, a veliki kontingent Centralne Azije živi i radi u Rusiji. Neki od ovih pojedinaca su se možda radikalizovali i bili u poziciji da služe u logističkoj funkciji, skladišteći oružje, rekao je Klark.

Danijel Bajman, specijalista za borbu protiv terorizma na Univerzitetu Džordžtaun, rekao je da je „ISIS-K pod svojim okriljem okupio borce iz centralne Azije i Kavkaza i oni mogu biti odgovorni za napad na Moskvu, bilo direktno ili preko svojih mreža“.

Ruske vlasti su u subotu izvršile hapšenje nekoliko osumnjičenih za napad u petak. Ali visoki američki zvaničnici rekli su da još uvek kopaju po pozadini napadača i pokušavaju da utvrde da li su oni raspoređeni iz južne ili centralne Azije za ovaj konkretan napad ili su već bili u zemlji kao deo mreže pristalica da se ISIS-K tada angažovao i ohrabrio.

Specijalisti za borbu protiv terorizma izrazili su zabrinutost u nedelju da bi napadi u Moskvi i Iranu mogli da ohrabre ISIS-K da udvostruči svoje napore za napade u Evropi, posebno u Francuskoj, Belgiji, Britaniji i drugim zemljama koje su bile pogođene u poslednjoj deceniji.

U izveštaju UN, koji koristi drugačiji naziv za Islamsku državu Horasan, navodi se da "neki pojedinci poreklom sa Severnog Kavkaza i Centralne Azije koji putuju iz Avganistana ili Ukrajine ka Evropi predstavljaju priliku za ISIS-K, koji nastoji da projektuje nasilne napade na Zapadu".

U izveštaju je zaključeno da postoje dokazi o "trenutnim i nedovršenim operativnim akcijama na evropskom tlu koje vodi ISIS-K".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati