Svet

[ Izvor: RSE ]

13. 03. 2024. 10:30 0

Muškarac preminuo od KUGE: Kako se leči?

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u ovoj američkoj saveznoj državi od 2020. godine.

- Muškarac koji je živeo u okrugu Linkoln, na jugoistoku države, umro je u bolnici, rekli su iz Odeljenjaa za zdravstvo Novog Meksika - prenosi ABC News, pozivajući se na zvaničnike zdravstva.

Međutim, nema informacija o imenu muškarca, njegove dobi, rasi i etničkoj pripadnosti.

Kuga se može lečiti uobičajenim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak veći su ukoliko pacijent rano potraži medicinsku pomoć, navodi su američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Odeljenje za zdravstvo rekao je da se članovi osoblja obraćaju stanovnicima tog područja i da će sprovesti procenu okoline u zajednici kako bi utvrdili rizik obolevanja od kuge.

Prema podacima zdravstvenog odeljenja, poslednji slučaj kuge kod ljudi u Novom Meksiku zabeležen je kod stanovnika okruga Torans 2021.

Godine 2020. zabeležena su četiri slučaja obolevanja kod ljudi, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torans i smrtni slučaj u okrugu Rio Ariba.

- Iako se kuga često povezuje s ubijanjem miliona Evropljana tokom srednjeg veka, to nije iskorenjena bolest - izjavila je za ABC News državna inspektorka za javno zdravlje, Erin Fips.

- Ovo je ista bakterija koja je uzrokovala crnu smrt koja je desetkovala evropsku populaciju i zaista je i dalje prisutna. Još cirkuliše u današnje vreme - rekla je.

Kuga je bolest koju uzrokuje bakterija yersinia pestis.

Prirodno se javlja u zapadnom delu Sjedinjenih Država, naročito u ruralnim područjima Arizone, Kolorada, Novog Meksika i Jute, navodi su CDC-a, prenosi RSE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati